Русија: Створити услове за обнову иранског нуклеарног програма

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Након најновије одлуке Техерана у вези са Заједничким акционим планом о иранском нуклеарном програму, Русија је позвала све партнере да створе услове за обнову овог Споразума, наводи се у коментару на сајту Министарства спољних послова Русије.
„Изазови са којима је међународна заједница морала да се суочи у процесу спровођења свеобухватних аранжмана захтевају показивање политичке воље и одлучан колективни одговор, пре свега главних учесника Заједничког акционог плана. Уверени смо да, када ови изазови буду превазиђени, иранска страна неће имати разлога да одступа од договорених захтева“, наводи се у саопштењу Министарства.

Русија је, такође, позвала све партнере да створе услове за повратак на одрживу реализацију акционог плана.

Министарство је нагласило и да руска страна остаје у потпуности посвећена Заједничком акционом плану и његовим циљевима и да је за њихово постизање Москва спремна да настави са радом.

Руско Министарство истакло је да су одлуке које је иранска страна донела 5. јануара последица противречности нагомиланих унутар Споразума, на чијем превазилажењу учеснице Споразума морају да наставе да раде.

„Не видимо ниједан ефикасан рецепт за спас Нуклеарног споразума. Полазимо од тога да одржавање свеобухватних споразума и обезбеђивање њихове одрживе реализације треба да остане приоритет за све партнере. Позивамо све укључене стране да се руководе управо тим схватањима и не стварају додатну напетост и неизвесност према перспективама Заједничког акционог плана, који остаје глобално добро“, наглашава се у саопштењу Министарства.

Иран је у недељу објавио да одустаје од „последњег кључног ограничења у Нуклеарном споразуму у вези са бројем центрифуга“ и додао да сада „више нема ограничења у раду са иранским нуклеарним програмом“.

Техеран при томе намерава да настави сарадњу са ИАЕА и спреман је да се врати испуњавању својих обавеза у случају укидања санкција и обезбеђивања интереса Техерана предвиђених Нуклеарним споразумом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала