Владика Јован: У Јасеновцу се родила змија која сада диже главу у Црној Гори

CC BY-SA 2.0 / JovanStojan / Крст
Крст  - Sputnik Србија
Пратите нас
Епископ пакрачко-славонски Јован, уз саслужење монаштва и свештенства, служио је данас у Манастиру Јасеновац молебан за спас православних светиња у Црној Гори, ком је присуствовало око 200 верника.

Владика Јован је у беседи верницима нагласио да само тамо где обитава Црква, обитава и благодат Божја.

„Нека не мисле властодршци да ће и у Острогу најсветијем месту да обитава благодат без цркве Божје“, истакао је владика Јован након Свете архијерејске литургије и молебана за спас српских светиња у Црној Гори, којем је присуствовао и директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, јавља РТРС.

Отац Бранко Тапушковић - Sputnik Србија
Црна Гора из минута у минут: Више Срба него варница из бадњака /фото,видео/

Владика Јован је поручио сабраном народу у Црној Гори, митрополиту Амфилохију, владикама и свештенству да ово што се дешава у Црној Гори није само питање нације, националног идентитета и људских права.

„Са овог светог места, са новог Косова и Метохије, желимо да поручимо да је то питање почело из овога места, јер је одавде априла 1945. ударио брат на брата. У овом паклу на земљи који је постојао четири године пробудио се Каин, најстрашнији у историји људског рода, и кренуо ножем на свога брата Авеља“, нагласио је владика Јован.

Да буде још страшније, подсетио је владика, у Јасеновцу је 1945. Црногорац ударио на Црногорца, не тражећи од њега да се одрекне само свог племена, имена, Ловћенске капеле, него да се одрекне Бога живога.

Паљење бадњака на Цетињу - Sputnik Србија
Гуслар испред Цетињског манастира одушевио окупљене вернике /видео/

„Овде се родила та зла змија која сада диже своју главу у Црној Гори. Зато са овог места, где је било страшно рођење те змије, опомињемо браћу у Црној Гори да та змија не тражи ништа мање него душу људи, душу сваког човека, душу светиње и душу народа“, указао је владика Јован.

Законом о слободи вероисповести у Црној Гори предвиђа се да држава постаје власник свих верских објеката који су изграђени до децембра 1918. године, уколико се не утврди да је нека од верских заједница стварни власник.

Усвајање Закона о слободи вероисповести у Скупштини Црне Горе наишло је на отпор верника СПЦ у Црној Гори, због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала