Милановић: Нема везе што ме Вучић није звао

© REUTERS / MARKO DJURICAНовоизабрани председник Хрватске Зоран Милановић слави победу на председничким изборима у Загребу
Новоизабрани председник Хрватске Зоран Милановић слави победу на председничким изборима у Загребу - Sputnik Србија
Пратите нас
У првом обраћању медијима након избора, нови хрватски председник Зоран Милановић је рекао да се чуо са премијером Андрејем Пленковићем и актуелном председницом Колиндом Грабар Китаровић, а разговарао је, каже, и с другим европским и светским челницима.

Рекао је да га председник Србије Александар Вучић није звао, али да, како је казао, то нема везе.

„Радићемо посао, ради се о односима држава“, рекао је Милановић, пренео је загребачки „Јутарњи лист“.

„Јуче сам разговарао с људима из региона, звао ме је и Ердоган, пола сата смо разговарали. Имаћу неке своје иницијативе, али ћу се консултовати с Владом претходно и нећу је заскакати. Био сам и с те стране, тако да знам како изгледа кад неко игра прљаво“, рекао је Милановић.

На питање о чему је с Пленковићем разговарао, казао је — о држави.

„Рекао сам да ћемо бити најбољи пријатељи колико је то могуће у политици. Не знам шта то значи тврда кохабитација, треба погледати у Устав да видимо шта то значи“, рекао је Милановић новинарима, који су га сачекали испред његовог стана.

А на питање да ли би подржао наставак дипломатске каријере Колинде Грабар Китаровић одговорио је потврдно.

„Да. Хоћу. Није одговорна за кривична дела, била је хрватска председница и то је то“, каже Милановић.

Додао је, међутим, да не планира да, попут своје претходнице, измешта Кабинет по Хрватској, а на Пантовчаку ће остати јер није могуће преселити кабинет председника.

„Нећу измештати Уред, то је ствар укуса“, рекао је Милановић.

Новинари су га упитали и хоће ли вратити Титову бисту на Пантовчак, а он је одговорио да је то питање о ком не размишља.

„Пантовчак није музеј. Не размишљам о томе. Било је четири председника пре мене, ово раније, можемо ићи до краља Томислава...“, казао је Милановић.

Када је реч о његовим будућим саветницима, Милановић каже да ће се трудити да буду најбољи, а осврнуо се и на бившег директора тајне службе (СОА) Драгана Лозанчића.

„Моје мишљење је познато. Он је активан у међународним институтима. Има високу репутацију. Питање је исплати ли се то њему. Нисам смео раније да разговарам са њим, не би било фер“, рекао је он.

Није још сигуран ког датума ће бити уприличена његова инаугурација, а до сада је време провео, каже, разговарајући с људима.

„Мој тим, мала чета, брине о свим корацима пре инаугурације, зато је све досад функционисало добро“, казао је.

Осврнуо се и на пуно мање гласова за њега у БиХ.

„Па, кад бих ја то узимао лично, не бих никад ни ишао тамо. Ја ћу без обзира на гласове и новац тај посао радити срчано“, навео је Милановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала