Патријарх Иринеј служио литургију у Храму Светог Саве

Пратите нас
Српски патријарх Иринеј служио је божићну Свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве у Београду, а у посланици је поручио да је главна порука овогодишњег Божића да православну веру треба чувати и сачувати по сваку цену.

Богослужењу у Храму је присуствовао велики број верника који овај празник славе по старом, јулијанском календару, међу којима и министар спољних послова Ивица Дачић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, чланови породице Карађорђевић Александар и Катарина, генерални секретар председника државе Никола Селаковић и београдски надбискуп Станислав Хочевар.

Посланицу коју поглавар Српске православне цркве упућује поводом овог празника, прочитао је након литургије старешина храма, епископ ремезијански Стефан.

Патријарх Иринеј истакао је у посланици да главна порука овогодишњег Божића гласи — православну веру треба чувати и сачувати по сваку цену, а православно црквено предање учи да је богоугодно испредати веру оваплоћенога сина Божјег.

„Нашој духовној деци, нашем и данас многострадалном српском народу у отаџбини и расејању, ми, његови духовни пастири, желимо да се благочестиве мисли и осећања и овог Божића обилно и трајно уселе у нас и да се сав наш живот збива у Богу и са свима светима“, навео патријарх Иринеј.

Он је поручио и да се не сме заборавити Стара Србија (Косово и Метохија), као и да се према тој светињи треба опходити „као према српској заветној мисли, речи и наслеђу“.

„Данас, на Божић, најсвечаније поменимо косовске, јасеновачке, градинске, и мученике свих осталих стратишта“, рекао је патријарх Иринеј.

Верници су се након литургије причестили после четрдесетодневног божићног поста и запалили свеће за здравље својих најмилијих, живих и мртвих.

Најрадоснији хришћанки празник, Божић, слави се три дана, први је 7. јануара, када ујутру пре свитања звоне сва звона на православним храмовима објављујући долазак божићног славља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала