Портпаролка Европске комисије: Црној Гори није гарантовано да ће у ЕУ пре Србије

CC0 / / ЕУ
ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Црној Гори није гарантовано да ће у Европску унију ући пре Србије, пишу подгоричке „Вијести“, које преносе изјаву портпаролке Европске комисије Ане Писонеро да је темпо преговора пре свега у рукама земаља Западног Балкана, где се кључне реформе морају убрзати.

Те реформе, према речима Писонерове, морају бити у складу са законима ЕУ, укључујући подручја владавине права, реформе правосуђа и борбе против корупције, која су у фокусу процеса проширење.

Европска комисија ће, наводи се, током јануара представити своје предлоге за ревидирање методологије преговора о проширењу ЕУ, како би преговарачки процес био веродостојнији, предвидљивији и динамичнији.

„Врло је важно да ако једна страна пружи нешто, исто то чини и друга. Такође је битно да се Западни Балкан може повезати и интегрисати у раној фази у политику ЕУ, како би становништво могло почети да убира бенефите“, рекла је она за подгорички дневник.

На питање која је држава најближа да постане чланица, да ли је то Црна Гора, Писонерова је одговорила да Црна Гора и Србија преговарају с ЕУ.

„Црна Гора је отворила 32 од 35 поглавља, од којих су три привремено затворена, док је Србија до сада успела да отвори 18 поглавља, од којих су два привремено затворена. Темпо зависи пре свега од напретка који земље постижу у складу са законима ЕУ и од спровођења кључних реформи, укључујући подручје владавине права, реформе правосуђа и борбе против корупције, које су у фокусу процеса проширења“.

Потребна снажна одлучност

Писонерова је истакла да сви партнери са Западног Балкана морају показати снажну одлучност у спровођењу реформи које ће им омогућити приближавање ЕУ.

© Sputnik / Алекс Макнотон / Уђи у базу фотографијаЗемље кандидати морају бити одлучне...
Портпаролка Европске комисије: Црној Гори није гарантовано да ће у ЕУ пре Србије - Sputnik Србија
Земље кандидати морају бити одлучне...

„Црна Гора је постигла напредак у програму реформи ЕУ, али важно је да цео њен систем владавине права донесе више резултата. Потребно нам је да та земља појача резултате у борби против корупције и организованог криминала и побољша стање у области слободе медија. Европска комисија проценила је почетком ове године да је Црна Гора испунила почетна мерила за Поглавље 8, о конкуренцији, и да је Црна Гора позвана да пружи своју преговарачку позицију. И опет, напредак који Црна Гора постиже у подручју владавине права наставиће да одређује свеукупни темпо преговора о приступању ЕУ“, навела је портпаролка ЕК.

На питање да ли је иницијатива о мини-Шенгену привремена замена за чланство у ЕУ, Писонерова је одговорила да је регионална сарадња важан елемент европске перспективе Западног Балкана.

„Све регионалне иницијативе морају бити инклузивне и морају поштовати претходно преузета правила и обавезе ЕУ. Заиста је важно укључити све партнере на Западном Балкану“.

Западни Балкан и даље приоритет

На питање да ли би изјаве председника Француске Емануела Макрона требало да забрину државе Западног Балкана, Писонерова је одговорила да тај регион остаје приоритет новог састава Комисије.

„Интегрисање Западног Балкана стратешко је улагање у мир, демократију, просперитет, сигурност и стабилност целе Европе“, сматрају у ЕК, каже Писонерова.

Макрон се противи отварању приступних преговора са било којом земљом-кандидатом пре него што дође до реформе преговарачког процеса. Његов став је да је садашњи процес приступања сувише бирократски, конфузан и нерелевантан и за земље-кандидата.

Из ЕК су раније рекли да желе да барем једна држава-кандидат постане чланица ЕУ за време мандата новог састава, пренеле су подгоричке „Вијести“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала