У Призрену догодине! Како се славио Божић на Цетињу

CC0 / pixabay / Манастир у Цетињу.
Манастир у Цетињу. - Sputnik Србија
Пратите нас
„’Живио!‘, грмне у дружини. ’Многаја љета!‘, громко се заори. Ова здравица г. митрополита бјеше квасац расположењу нашем. Веселост набуја и жив се разговор развије“, стоји у тексту „Божић на Цетињу“, који је објављен 1871. године.

„Твој ће глас, господару, са високога Ловћена чути и најудаљенији Србин и одазваће ти се! У Призрену догодине, дабогда, Божић славили! Живио, господару! Живјела слобода српска“, поручио је митрополит Иларион Рогановић књазу Николи Првом на Божић 1871. године.

Цетињски лист „Црногорац“ објавио је речи здравице митрополита у тексту насловљеном „Божић на Цетињу“ и дочарао атмосферу која је тада владала у престоници за време најрадоснијег хришћанског празника, преноси портал ИН4С.

„У здравици својој свијетломе кнезу желио је г. митрополит што му сваки Србин жели — дуг живот и срећу у животу“, пише у уводу текста.

„Црногорац“ је даље цитирао владикине речи којим је поручио да се нада да ће српски народ Црне Горе повести јуначки бој, који ће донети коначно ослобођење и слободу и браћи из других српских крајева.

„И дај Боже“, рече даље, „да скорим, господару, поведеш твоје јунаке у јуначки бој, па да свјетлост слободе, коју ми уживамо, загрије сву браћу нашу у Херцеговини, Босни, старој Србији и у свијема крајевима, гдје још под туђинском игом стењу“, поручио је митрополит књазу у здравици на дан Божића и додао да ће књажев глас са Ловћена чути сваки Србин, где год да се налази и да ће му се одазвати.

„Црногорац“ је нагласио како је снажна порука о српској слободи утицала на све присутне, те да су они након здравице сви углас громко узвикнули речи: „Многаја љета!“.

„’Живио!‘, грмне у дружини. ’Многаја љета!‘, громко се заори. Ова здравица г. митрополита бјеше квасац расположењу нашем. Веселост набуја и жив се разговор развије“, закључено је у тексту „Божић на Цетињу“, који је објављен 1871. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала