Владика Антоније: Молимо се Богу да уразуми те људе који чине зло у Црној Гори

© Sputnik / Оливера ИкодиновићВладика Антоније
Владика Антоније - Sputnik Србија
Пратите нас
Ситуација у Црној Гори може да се реши једино добром вољом актуелних црногорских власти, оценио је владика Антоније (Пантелић), еписком моравички, викар патријарха српског и настојатељ Подворја Српске православне цркве у Москви, коментаришући догађаје у тој земљи изазване дискриминаторским законом који је уперен против СПЦ и њених верника.

„Ситуација у Црној Гори нас све узнемирава, као и све припаднике Српске православне цркве у тој земљи. Са свима њима носимо заједничку бол и тугу када нам наше светиње, које су наши свети преци зидали, отимају други људи који нису те вере као и ми и који хоће да те светиње преведу у неку другу цркву коју нико није признао. Молимо се Богу да уразуми све те људе који чине зло“, рекао је владика Антоније.

Црногорац није нација

Епископ моравички је нагласио да су наши преци стварали и градили светиње СПЦ у Црној Гори кроз векове.

Светиње које наша црква има у Црној Гори су историјске, вечне и сви архијереји који су служили у Црној Гори били су архијереји Срби и осећали су се увек као Срби, почевши од великих светитеља — Светог Петра Цетињског, а завршавајући са Његошем, са митрополитом Данилом, митрополитом Амфилохијем. Сви су се увек осећали као Срби! Нико не спори да постоје Црногорци — Црна Гора је област, као што у Русији постоје Ростовска област, Архангелска област и друге области, као што су области у Босни, области у Херцеговини. Међутим, то нису нације — Црногорац није нација, нити је Херцеговац нација, нити је Босанац нација. Нација је Србин, а то су области у којима људи живе“, објаснио је владика.

Решење у рукама црногорских власти

На питање како се према његовом мишљењу може решити ситуација у Црној Гори, владика је одговорио да је „све у рукама црногорских власти“ и упозорио да отимање имовине СПЦ не води ка ничему добром.

„Ситуација може да се реши једино добром вољом актуелних власти у Црној Гори, јер је у њиховим рукама све. Они имају државу и у оквиру државних закона које усвајају они могу да раде то што они сматрају потребним. На то не може да утиче нико, не могу да утичу друге државе… Њихове законе нико не може да прерађује, али они треба да схвате да то није добро, да то не доноси мир у њиховој држави и да ће, у том случају, увек бити немир и неред, а свако хоће да у његовој држави владају мир и благостање. Ако буду отимали светиње и имовину од других људи наравно да се људи неће сложити са тим. То је исто када човеку отимају њиву или имање за своје личне потребе или их дају некоме трећем…“, истакао је владика Антоније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала