Новости: Међународни тим за Сребреницу?

© Flickr / sundeviljeffГрафит Сребреница
Графит Сребреница - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Београд и Бањалука би могли ускоро да покрену заједничку дипломатску иницијативу да се формира међународна комисија о грађанском рату у Босни и Херцеговини и догађајима у Сребреници, пишу „Новости“.

Лист напомиње да ова идеја постоји већ дуго, али да је поново „реактивирана“, након што је британска Влада објавила поверљива документа у којима се потврђује да су напад босанских Срба на Сребреницу у јулу 1995. године испровоцирале бошњачке снаге, као и да руководства Републике Српске и Србије нису организовала ни наредила злочине.

„Новости“ подсећају да дешавања у Сребреници већ истражује независна Комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији, коју је у августу 2018. године формирала Влада Републике Српске. Комисија би до краја године требала да заврши извештај и представи га институцијама у Бањалуци.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, каже за „Новости“ да је документ британске обавештајне службе, а који се односи на Сребреницу, уступљен овој комисији.

Британски документ на 200 страница потврдио је тезу да у РС није постојао никакв план за злочин. Ипак, Србима је пресуђивано за геноцид. Да све буде још горе, и Британија, која је имала документ из којег се види да Срби нису планирали злочин у Сребреници, послала је Резолуцију о геноциду у Сребреници Савету безбедности УН. Ово је велики апсурд — Британија има документ својих служби који каже да то није тачно, а подноси резолуцију о Сребреници“, каже Којић.

Он објашњава да један такав документ обавештајних служби, евентуално, може довести до понављања поступака у кривичним предметима који су већ окончани пред правосуђем. Такође, потенцијално би могао да помогне и онима против којих се тренутно води поступак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала