„Турски ток“ пуштен у рад упркос сметњама трећих земаља /видео/

© © 2019 «Турецкий поток»Изградња гасовода "Турски ток"
Изградња гасовода Турски ток - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин и турски лидер Реџеп Тајип Ердоган пустили су у рад гасовод „Турски ток“. Свечаној церемонији су присуствовали и председник Србије Александар Вучић и бугарски премијер Бојко Борисов.

Путин је истакао да је то важан догађај, не само за Русију и Турску, него и за целу Европу.

„Сви који присуствују званичној церемонији пуштања у рад нове гасне магистрале сведоци су заиста важног догађаја, не само за Русију и Турску, него и за земље јужне Европе и цео континент“, нагласио је он.

Турски ток - Sputnik Србија
Путин, Вучић, Борисов и Ердоган пустили у рад „Турски ток“ /видео, фото/

Путин захвалио Ердогану

Путин је захвалио турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану за политичку вољу, коју је показао приликом реализације пројекта „Турски ток“.

„Желим да посебно захвалим турским властима и председнику Турске на правовременом издавању свих неопходних дозвола и лиценци које су биле неопходне за изградњу гасовода, као и за политичку вољу коју је показао турски председник приликом реализације пројекта од националног значаја, који задовољава националне интересе земље. Сигуран сам да ће Русија и Турска у будућности реализовати још много нових пројеката од узајамне користи, како у енергетској, тако и у другим сферама“, нагласио је руски лидер.

Русија и Турска - пример делотворне сарадње

Он је додао да су Русија и Турска пример делотворне сарадње у светлу ескалације ситуације на Блиском Истоку.

„Живимо у сложеном свету и, нажалост, у региону ком ми припадамо, примећују се озбиљне тенденције ка заоштравању ситуације. Са друге стране, Турска и Русија показују сасвим другачији пример интеракције и сарадње која служи на добробит наших народа и народа целе Европе, целог света“, рекао је руски лидер.

Он је додао да се сарадња Русије и Турске развија скоро у свим сферама, упркос сметњама трећих земаља.

„Успешна реализација великог заједничког пројекта изградње гасовода преко Црног мора јасно сведочи о томе да руско-турско стратешко партнерство даје значајне видљиве резултате. Упркос тешкој ситуацији у свету и покушају низа међународних играча да спрече ширење обострано корисне сарадње наших земаља, посао се одвија по плану“, нагласио је руски лидер.

Турска: Русија је наш главни добављач гаса

„Турска ће добијати 15,7 милијарди кубних метара гаса годишње, захваљујући пуштању у рад гасовода ’Турски ток‘“, изјавио је турски министар енергетике Фатих Донмез на званичној церемонији.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Русија остаје главни добављач гаса за Турску, као и да ће две земље у будућности реализовати нове заједничке пројекте у области енергетике.

„Потражња Турске за гасом је у порасту. Русија је наш главни добављач. Из Русије нам је испоручено 400 милијарди кубних метара гаса. Наша сарадња у области енергетике је веома успешна. Наставићемо да реализујемо нове пројекте са Русијом“, истакао је он.

Ердоган се нада да ће Турска уз помоћ Русије успети да смањи напетост у региону.

© SputnikТурски ток
„Турски ток“ пуштен у рад упркос сметњама трећих земаља /видео/ - Sputnik Србија
Турски ток
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала