Владика Григорије: Ђукановић жели да направи инцидент, само га то још може спасити

© Sputnik / Н. ЂурђевићВладика Григорије
Владика Григорије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Епископ диселдорфско-немачки Григорије каже да се у Црној Гори тренутно ради о покушају да председник Мило Ђукановић направи инцидент, јер га само то још може спасити. Њему више нико не верује у причу да се ту ради о бризи за црногорски идентитет, ни Срби у Црној Гори, ни Црногорци, већ је то само изговор.

Већ недељама у Црној Гори траје спор око питања имовине Српске православне цркве. У центру пажње је старо питање црногорског идентитета.

Камен спотицања је одредба Закона о слободи вероисповести, који је крајем децембра изгласан у црногорској скупштини и који је ступио на снагу данас, а по коме се држави враћају верски објекти и земљиште које верске заједнице користе на територији Црне Горе, а за које се утврди да су изграђени средствима државе или су били у њеном власништву до 1. децембра 1918. године.

Епископ диселдорфско-немачки Григорије рекао је за немачки „Дојче веле“ да Закон о слободи вероисповести у Црној Гори тражи да се докаже имовина над храмовима који су изграђени у 13, 14. и 15. веку.

„То су градили задужбинари, претежно Немањићи. Касније и други. И градио је народ. Како је сада могуће ићи у неки катастар из 13. века и доказати да неки манастир, рецимо Морача, припада цркви“, пита се владика Григорије, а преноси портал „Саборник“.

Шта би могло да изазове сукобе

„Ради се о покушају да (црногорски председник Мило) Ђукановић направи инцидент, јер га само то још може спасити. Сви знају да он влада свим, држава је његова приватна држава, он сву моћ има у својим рукама“ истиче владика и додаје да црногорском председнику више нико не верује у причу да се ту ради о бризи за црногорски идентитет, ни Срби у Црној Гори, ни Црногорци, већ да је то само изговор.

„Ако би му успело да покаже да се ту ради о неком великосрпском нападу на црногорски идентитет и црногорску државу, он би могао у својим редовима да направи хомогенизацију коју је изгубио из руку, јер људи виде да се богати једна врло мала група око њега. Обични људи више немају стрпљења да се успостави правна држава“, тврди Григорије.

Због тога се, додаје, криза око религије намерно изазива, подгревају се страсти.

„То је једино што је могло да изазове сукобе између Срба и Црногораца у Црној Гори. Ја мислим да је намера била да се на том тананом религијском плану изазову сукоби, да се изазову емоције, да се људи посвађају, потуку, а онда да он испадне миротворац и једино решење за ту земљу“, уверен је владика Григорије.

Утицај Београда на збивања у Црној Гори владика диселдорфско-немачки одлучно одбацује, барем када је реч о СПЦ.

„Ја сам сто одсто сигуран да ту нема никаквог мешања, осим подршке Митрополији и епархијама.“ Што се државе тиче, о томе он ништа не може да каже: „О томе ништа не знам.“

Да ли је разлог за закон милион квадрата на Буљарицама

Ипак, Владика Григорије нуди једну другу могућу интерпретацију читавог подухвата.

Митрополија црногорско-приморска је власник милион квадрата на плажи Буљарице поред Будве. Ту може да се изгради још један град. Прича се да је то један од главних разлога за Закон — да би се после то продало неким партнерима. Говори се о арапским инвеститорима. Многи причају о томе. Тај закон је напросто отимачина.“

Владика Григорије пак активности СПЦ види само као религијске установе.

„Постоји јасан став: да се покаже како се ту ради о живој цркви и показало се да она има уз себе највећи број људи у Црној Гори. Тамо је сада на делу насиље којем се можемо супротставити само миром. Како је рекао Фрања Асишки, тој мизерији моћи можемо се супротставити само мирно и вером у живот.“

Међутим, страх од ескалације насиља је веома присутан и владика Григорије закључује: „Сви се молимо да до тога не дође.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала