Вучић: Турски ток од огромног значаја за будућност Србије

© TurkStreamИзградња гасовода "Турски ток"
Изградња гасовода Турски ток - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Гасовод „Турски ток“ од огромног је значаја за будућност Србије, за привлачење инвестиција и даљи економски и индустријски напредак земље, поручио је из Истанбула председник Србије Александар Вучић.

Вучић, који је присуствовао свечаности поводом пуштања у рад деонице гасовода „Турски ток“ у Истанбулу, истакао је да ће тај гасовод омогућити да Србија добија гас по пристојним ценама, бољим него до сада.

„Изградња гасовода дугог 403 километра кроз нашу земљу, а касније и секундарног гасовода, како би гас довели у Владичин Хан, Љубовију, Бајину Башту и друга места, од огромног је значаја за привлачење инвестиција и напредак индустријске производње“, рекао је Вучић новинарима.

Он је навео да је то од огромног значаја за безбедно и ефикасно снабдевање, те је нагласио да је у савременом свету, осим путне и железничке, као и комуникационе, гасна инфраструктура најважнија.

Како је приметио, управо је то разлог због којег се велике силе „туку“ и постоје велики притисци.

„Срећан сам што данас, уз сусрет са Путином и Ердоганом, и уз њихово присуство, могу да разговарам са Борисовим, јер много зависи када ће Бугарска да заврши своју секцију и да то спојимо“, рекао је Вучић.

Он је додао да би, према неким проценама, српски и бугарски део гасовода могли да се повежу у мају или најкасније у септембру.

„Свеједно је. То је свакако за нас од стратешког, животног значаја, за будућност Србије и за даљи напредак у економског и индустријском смислу“, рекао је Вучић.

Он је навео да ће данас бити прилика да разговара са Путином, Ердоганом и Борисовим о свему, нарочито у времену између ручка и вечере, када ће њих четворица бити сами.

„Све теме ћемо да покренемо, да видимо како једна велика светска сила и једна велика сила у региону, или две светске силе, гледају на проблеме на Блиском истоку, зато што је то енергетско питање и за нас, између осталог“, рекао је он.

Како је рекао, може да се догоди да цена нафте буде на највишем нивоу у последњих неколико месеци, што ће зависити од односа САД и Ирана.

„Свака ескалација повећаваће цену гаса у будућност, јер се гас везује за нафту“, нaпоменуо је Вучић и истакао да то за нас не би било добро.

Вучић каже да ће од данас имати прилику да види како Русија и Турска гледају на све то.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала