„Медијски лешинари копају по ранама“! Mинистарство с гнушањем о писању таблоида у „случају Моника“

Пратите насTelegramOdyssey
Министарство културе и информисања оценило је да насловне стране појединих данашњих таблоида, а у вези са „случајем Моника“, представљају „дно медијског неморала и бестидности“.

Министарство је најавило да ће предузети све мере из своје надлежности, као и да очекује брзу и одлучну реакцију Јавног тужилаштва.

„Министарство културе и информисања са најдубљим гнушањем оцењује да су пређене све границе нељудског поступања у односу на интересе малолетног лица и његових родитеља, који су већ превише патили да би им неки медијски лешинари без скрупула и противно закону копали по врућим ранама. Ово је тачка у којој друштво мора да буде јединствено и солидарно у осуди ових медијских злодела, јер ће у супротном прећи у предцивилизацијско стање етичке отупелости и неморала“, наводи се у саопштењу.

Поједини таблоиди у данашњем броју на насловним странама доносе изјаве ухапшеног Нинослава Јовановића о томе како је данима мучио отету дванаестогодишњу девојчицу.

Председница Координационог тела Владе Србије за родну равноправност Зорана Михајловић осудила је објављивање детаља о отмици и насиљу над 12-годишњом девојчицом у појединим дневним листовима, наводећи да је то „пример онога што медији не треба да раде“.

Она је позвала медије да помогну у борби против насиља, „а не да га продужавају“.

„Примери данашњих насловних страна су пример оног што медији не треба да раде, јер објављивање детаља отмице и насиља које је претрпела девојчица заправо продужава насиље над њом и након што је девојчица пронађена, а њен отмичар ухапшен“, навела је потпредседница Владе Србије, а саопштено из њеног кабинета.

Оценила је да медији „треба да буду партнери у борби против насиља, а не да сензационализмом продужавају насиље над жртвом“.

„Медији могу да буду важан партнер у борби против насиља, али то могу бити само ако шаљу поруку да је свако насиље недопустиво, али и да стану у заштиту жртава, макар тако што ће се уздржати од објављивања текстова и фотографија о претрпљеном насиљу“, навела је Михајловићева.

Удружење новинара Србије (УНС) је осудило данашње насловне стране „Српског телеграфа“ и „Информера“ којима се, објављивањем исказа вишеструко осуђиваног силоватеља Нинослава Јовановића, грубо крши достојанство и приватност малолетне жртве, што је забрањено законом и новинарским кодексом.

На насловним странама „Српског телеграфа“ и „Информера“ објављен је исказ који је Јовановић дао полицији и тужилаштву, а у којем описује злостављање своје жртве.

Насловне стране данашњих издања „Српског телеграфа“ и „Информера“, као и текст на порталу „ало.рс“, у којима се преносе изјаве ухапшеног отмичара дванаестогодишње девојчице, прелазе све границе професионалне етике и најгрубље крше права детета, упозорава повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

„То може оставити дугорочно штетне последице на њен развој и одрастање, нарочито у мањим срединама где дете остаје обележено за цео живот“, упозорава повереница у саопштењу које је доставила медијима.

Како објашњава, „објављивање детаља гнусног злодела не представља информацију од јавног интереса нити новинарство, већ злоупотребу медијског простора и кршење Кодекса новинара Србије“, навела је повереница.

Она је цитирала део из Кодекса новинара у којем се наводи „да је новинар обавезан да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима извештава, а посебно да штити права и достојанство деце и жртава злочина“. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала