Амфилохије објавио „шта треба да знају сви у Црној Гори“: Кукала нам мајка ако је ово будућност

© Sputnik / Дејан СимићМитрополит Амфилохије Радовић
Митрополит Амфилохије Радовић  - Sputnik Србија
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да је трагично оно што се дешава у Црној Гори, јер је Закон о слободи вероисповести, који је сада донет, постојао за време „проклетог цара Дукљанина“.

„То треба да знају сви у Црној Гори. Он је био донео закон и отео све храмове хришћанске и убијао хришћане. Сада имамо повратак проклетом законодавству цара Дукљанина (Диоклецијан). Да ли се на томе гради будућност Црне Горе? Кукала нам мајка“, поручио је митрополит, који је јутрос служио литургију у паштровском манастиру Дуљево изнад Светог Стефана.

Митрополит је нагласио да сва завештања оних који су себе уградили у светиње остављају проклетство на оне који их оскрнаве.

„Сва та завештања остављају проклетство на оне који их отуђе. Питам, којој држави, којој власти, којој сили земаљској света припадају Морачка и друге свете ларве Светог Василија, Петра Цетињског... једно би требало да знају ови наши који доносе такве безаконе, да се боре против онога што је вечно. Они се куну у вечну Црну Гору, а лишавају је свега што је вечно. То је безумље, беспамет. Задужбине ће остати светиње, без обзира на толико окупатора који су овде прошли. Нико од њих није донео тако безумни закон што су ови донели, ни турски, ни млетачки, ни аустроугарски окупатор. Нико од њих такво безумље није доносио, као ови што су данас донели овај закон“, поручио је Амфилохије.

Према његовим речима, „донет је безакони закон у Црној Гори којим се отимају храмови Божји“.

„Ко су ти који доносе такве законе? Они су затровани болешћу, најопакијом болешћу која је владала овим просторима, то је брозомора. Она трује људске душе, убија Бога у људима, идеологија богоубилачка и братоубилачка. Све што је градила од Другог светског рата, остале су само рушевине. На тим и таквим рушевинама нови богоморци и нове братоубице настављају да граде ни на чему. Све су распродали, још су им само остали храмови, да распродају, да потроше... као што су сва предузећа продали и оставили толики народ без хлеба“, казао је Амфилохије.

Он истиче да први пут у историји Црна Гора има и „гомилу лажних свештеника, учитеља“.

„Они су такође затровани брозомором и хтели би да се врате цркви на потпуно погрешан начин. Они су ти којима треба обезбожени наши главари сутра ове светиње предати. Ко су ти који газе по завештањима вековним. Не може на ономе што није Божје да се гради људска историја. Све што је у Црној Гори изграђено часно и узвишено, оно је изграђено на Христу“, казао је митрополит.

Он је устврдио да су властољубље и страстољубље два отровна плода људска на којима се гради све оно што је ништавно, пролазно.

„Као што видите и у нашој Црној Гори на томе се гради будућност, на том одбацивању Христа. На одрицању од њега, на доношењу закона сличним онима који су убили архиђакона Стефана“, казао је Амфилохије.

Митрополит је казао да се „данас наставља прогоњење Христа господа, чак и у овој нашој Европи која је била хришћанска.

„Данас та Европа постаје све мање хришћанска, па и ми одавде у ту и такву све мање хришћанску, антихристовску Европу и ми се укључујемо“, поручио је митрополит.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала