ОЕБС обавештен о ситуацији у естонском Спутњику

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаГенерални секретар ОБСЕ Томас Гремингер
Генерални секретар ОБСЕ Томас Гремингер - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер изјавио је за Спутњик да је добио писмо од новинске агенције „Русија севодња“ о ситуацији у вези са естонским Спутњиком и да је на њега одговорио 31. децембра.

Због претње кривичним гоњењем, запослени у Спутњику Естонија били су приморани да од 1. јануара прекину радни однос са редакцијом, а сајт је прешао на ванредни режим рада.

„Институција одговорна за медије — канцеларија представника ОЕБС-а за слободу медија — прати ову ситуацију. С тим у вези, она је већ ступила у комуникацију са естонским властима. Знам да им је канцеларија послала писмо у ком је истакнуто колико је важно да се без потребе не стварају препреке раду страних новинара“, прокоментарисао је Гремингер.

Редакција новинске агенције „Русија севодња“ ранија је позвала све међународне и европске организације да изразе свој став о овом питању и апеловала на УН, ЕУ, ОЕБС, Европски парламент и Репортере без граница.

Проблем са Спутњиком у Естонији

Запослени у Спутњику Естонија раније су добили од Полицијске и Граничне управе писма са директним претњама да ће против њих бити покренут кривични поступак, ако до 1. јануара 2020. године не прекину радни однос са матичном организацијом — међународном новинском агенцијом „Русија севодња“.

Као основа за те акције наводе се санкције које је Европска унија увела 17. марта 2014. године против низа физичких и правних лица због догађаја у Украјини. Међутим, санкције Европске уније нису уведене новинској агенцији „Русија севодња“, чији је део и Спутњик, већ лично генералном директору агенције Дмитрију Кисељову.

Коментаришући ситуацију у вези са естонским Спутњиком, председник Русије Владимир Путин је рекао да ће руске власти учинити све да подрже Спутњик у раду у другим земљама. Високи извор у Москви раније је за Спутњик изјавио да на поступке естонских власти утичу британски покровитељи, што ће се узети у обзир како би се у блиској будућности предузеле симетричне мере према британским медијима у Русији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала