Руски сателити пратиће ситуацију у Ирану

© Фото : Roscosmos/Oleg ArtemyevПоглед на Земљу са Међународне свемирске станице
Поглед на Земљу са Међународне свемирске станице - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска државна корпорација „Роскосмос“ планира да користи своје сателите како би пратила ситуацију у Ирану, који је у ноћи 8. јануара извео ракетни напад на америчке базе у Ираку, као и територију у којој се срушио украјински авион.

Како се наводи на сајту „Роскосмоса“, у оквиру медијског извештавања о природним и вештачким катастрофама широм света, планирано је надгледање из свемира стања у Ирану и места авионске несреће. „Роскосмос“, између осталог, планира да прати пожаре у Аустралији, поплаве у Индонезији, Израелу и италијанској Венецији.

​У ноћи 3. јануара Сједињене Америчке Државе су извеле операцију на подручју багдадског аеродрома, у којој су погинули ирански генерал Касем Сулејмани и заменик лидера ирачких шиитских устаничких снага Абу Махди ел Мухандис. Вашингтон их сматра умешаним у организацију напада на амбасаду САД у Багдаду.

У среду увече ирански Корпус Чувара исламске револуције објавио је о операцији освете за убиство генерала Сулејманија. Иран је лансирао ракете земља-земља на базу „Аин ел Асад“ на западу Ирака и базу у Ербилу, где се налази амерички војни контингент који предводи међународну коалицију против ДАЕШ-а. Према подацима Вашингтона, у нападу није повређен ниједан амерички грађанин, само је начињена мања материјална штета.

Истог дана недалеко од Техерана срушио се украјински путнички авион „Боинг 737“ који је летео за Кијев. У несрећи је погинуло свих 176 путника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала