„Више нас не могу зауставити“! Поруке београдског молебана /фото, видео/

© Sputnik / Александар МилачићЛитија
Литија - Sputnik Србија
Пратите нас
У Београду у оквиру молебана Пресветој Богородици, који је организовала СПЦ, у среду је одржана прва молитвена шетња подршке српском народу у Црној Гори и на Косову и Метохији. Београђани су за Спутњик поручили да ће и они ту борбу наставити.

Уједињени Београђани у молитви за спас Срба и српске православне баштине шетали су градом у миру, са свећама и иконама у рукама. Скупило се и старо и младо, бројни верници, униформисана лица, породице са децом, све у циљу да се српском народу у Црној Гори покаже да нису сами и да је вера та која их повезује и која ће победити.

© Sputnik / Бојана СтојадиновићНенад и Лазар Бошковић у шетњи са заставом
„Више нас не могу зауставити“! Поруке београдског молебана /фото, видео/ - Sputnik Србија
Ненад и Лазар Бошковић у шетњи са заставом

Београђани спремни да бране српске цркве и манастире у Црној Гори 

Средовечна Београђанка Мирјана са свећом у руци хода до Храма Светог Саве, где је одржан молебан: 

„На нама је да се боримо, а Бог је тај који ће дати завршну реч. У току је борба за праву ствар. Из историје знамо да је прва српска патријаршија из доба Светог Саве била на Михољској превлаци код Тивта, из 1219. године, а то што су неке ствари покушане касније да се забашуре и што нису биле у историјским уџбеницима, не значи да нису и постојале.“

Уз мраз и пахуље, на почетку литије на Теразијама, срели смо оца и ћерку: Милоша (38) и Уну (4). И њих двоје шетају да подрже српски народ у Црној Гори.

„Морамо да будемо јединствени. Циљ је да Срби осете да имају подршку и да нису сами у муци која их је задесила. Мислим да ће се скупови подршке наставити. Чекала се само сагласност СПЦ да молебани почну у Београду. Сада нас више нико неће зауставити“, убеђује нас Милош за Спутњик.

Нико овде не протестује

Србин пореклом из Црне Горе Радоња Вучић у униформи је пошао на овај догађај. Верује да су Срби из Црне Горе поново предводници молитвеног похода ка враћању коренима и традицији:

„На овај начин се враћамо нашој вери и Богу, од којих смо се одавно одвојили. И давно је речено да ће млади учити старије вери. Ово нису протести, ово нису митинзи, ово су молитвене шетње, где нико не протестује ни против кога, већ се Богу обраћамо да посредује међу људима и да усагласи све спорове и неразумевања, да ово све мирним путем изађе на добро“, наглашава Радоња.

Наш познати кошаркаш, пореклом са Косова и Метохије, Бојан Крстовић био је у шетњи и присуствовао молебану са свећом у руци. Каже нам да је ту да пружи подршку браћи у Црној Гори, да знају да нису сами и да ће бити уз њих.

© Sputnik / Бојана СтојадиновићБојан Крстовић са три прста у шетњи подршке
„Више нас не могу зауставити“! Поруке београдског молебана /фото, видео/ - Sputnik Србија
Бојан Крстовић са три прста у шетњи подршке

„Уздамо се у Бога и у Пресвету Богородицу, чији празник славимо, да ће они издејствовати да се људи који су на власти у Црној Гори уразуме и одбаце тај закон који су донели“, поручио је Крстовић за Спутњик.

Светиње су наше

Студент Немања је присуствовао шетњи како би изразио противљење Закону о слободи вероисповести и поручио да ће доћи до побуне уколико закон почне да се примењује:

„Противљење изражавам мирним путем, иако би неко хтео да нас испровоцира да будемо агресивнији. Мислим да ће светиње бити спасене, једноставно, то је наше! Чим се уђе у Острог, с леве стране је фреска Светог Саве. Сваки манастир има неку светосавску традицију у Црној Гори, поготово они манастири који су ван старе Црне Горе, тако да мислим да од отимања светиња на крају неће бити ништа!“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала