Додик: Пред Србима век одбране, а пред Републиком Српском деценија јединства са Србијом

© Tanjug / ZORAN ZESTICДодик отворио "Дане Републике Српске у Србији"
Додик отворио Дане Републике Српске у Србији - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако је Србима ишта јасно од онога што се догодило у пoследње две деценије, то је да би овај век требало да обележе интеграције на просторима где живимо и наша одбране где год живимо. А у наредној деценији Република Српска ће бити ако не независна, онда у јачем јединству са Србијом.

Тако је одговорио Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ на питање који су најважнији задаци српског народа у наредној деценији и целом 21. веку:

„Та интеграција подразумева да ћемо у овом веку веома отворено захтевати да Република Српска и Србија буду један државни облик и да не би требало да се снебивамо да то говоримо. Ми, који смо данас на функцијама, морамо да оставимо, као власништво будућим генерацијама управо тај циљ. Јер, разумели смо и схватили да без слободе, без државе, нема ни живота на овим просторима“, каже Додик.

Пред Србима век одбране и деценија јединства

Примерима положаја Срба у Хрватској, Федерацији БиХ, Словенији, у којој Срби не могу да добију ни статус националне мањине, али и последња дешавања у Црној Гори, српски члан Председништва БиХ користи како би илустровао своју тезу да српски народ не може да оствари слободу без државе:

„Наши претходници су, у прошлости, можда морали да о томе ћуте. Ми не морамо. Сматрамо, дакле, да нам је учињена неправда, да смо страдалнички народ и да тај народ има право на своју слободу, а та слобода изражава и потребу, и одлуку где ће ко да живи и како ће да живи“.

Додик каже да Републику Српску за десет година види, ако не као самосталну државу, онда свакако што ближе државном јединству са Србијом:

„Видим је и економски ојачану, са јасним политикама и ставовима. Видим је без интервенционизма међународне заједнице или покушаја интервенционизма. Тога данас има све мање. Видим је као земљу која ће бити понос људима који овде живе. РС има ресурсе и не бежимо од тога да имамо шансу. Наша немогућност да РС изградимо бољом него што је данас лежала је у спречавању међународног фактора да се она развија“.

Додик подсећа да Срби нису имали слободан оквир за развој државе, као неки други:

„Ево један пример, ми немамо слободан доступ финансијским тржиштима у Европи. На сву срећу за нас Србе, финансијско тржиште у Европи није једино које нам стоји на располагању. Данас је Исток тај коме треба да се окренемо и без икаквих оклевања са њима покушамо да изградимо пројекте који ће изградити бољу и срећнију Републику Српску“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала