Ко пали фитиљ у Абхазији

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаДемонстранти улазе у зграду администрације председника у Абхазији
Демонстранти улазе у зграду администрације председника у Абхазији  - Sputnik Србија
Пратите нас
Шест месеци после председничких избора у Абхазији, територији која је 2008. године прогласила независност од Грузије, престоницу Сухуми потресају протести, с формалним захтевом опозиције за смену актуелног председника Раула Хаџимбе. Многи експерти сматрају, међутим, да је права позадина револт незадовољних или да стране силе пале фитиљ у Абхазији.

Други круг председничких избора у Абхазији одржан је 8. септембра прошле године, и тада је Хаџимба освојио 47,39 одсто гласова, док је његов опонент председник опозиционе странке „Амцахара“ Алхас Квинцини освојио 46,19 одсто.
Он је оспорио резултате и поднео тужбу Врховном суду, захтевајући да резултати буду проглашени неважећим, али је суд то одбио и инаугурација Хаџимбе је одржана 9. октобра.
Опозиција од тада, међутим, тражи понављање избора и инсистира на томе да Хаџимба мора да освоји не просту, већ апсолутну већину гласова.
Демонстранти су у четвртак тражили оставку председника и чак упали у објекте председничке администрације и украли државне симболе и наоружање које су тамо нашли. Парламент је гласао за оставку председника, што је Хаџимба одбио.
После ванредног заседања Савета за безбедност, председник Абхазије је изјавио да је подигнут ниво готовости безбедносних снага. Није искључено ни увођење ванредног стања. Хаџимба је у међувремену предложио да се почне са преговорима.

Страни утицаји иза протеста у Абхазији?

Руски политички аналитичар Павел Шипиљин скреће пажњу да је реч о сиромашној земљи, односно терену идеалном за изазивање социјалних потреса и утицаје разних сила, како истиче, у првом реду Турске и САД.
У разговору за Спутњик он каже да, ако је неко заинтересован за то да у Абхазији буде уништена стабилност, управо сада за то има могућност.
Упитан на које то спољне силе циља, саговорник Спутњика отворено каже да мисли на Турску, Грузију, па и САД.

„Могуће је да Американци користе Грузију да би деловали. Све је могуће. Али, у сваком случају, та немирна ситуација у Абхазији просто изазива да ситуација ескалира. Ипак мислим да је мало вероватно да ће циљеви спољних играча, ако их има, бити остварени, нити ће Абхазија пожелети да се врати под окриље Грузије, такође не баш богату земљу, али тај аспект треба имати у виду“, објашњава Шипиљин.

Како каже, сећања на сукобе у Абхазији су довољно јака да би се два пута кренуло истим путем, али додаје да ће се напетост свакако подгревати.

Без договора, Абхазија ће бити „банана држава“

Доцент Катедре за националне безбедности и конфликте Јужног федералног универзитета Николај Трапш уздржано коментарише актуелне догађаје у Сухумију, сматрајући да су претеране тврдње неких да је реч о покушају државног преврата.
Он позитивно оцењује потез Хаџимбе да отпочне преговоре, јер, како истиче, без тога у опасност долази државност Абхазије.

„Мора да постоји жеља за договором, у супротном то угрожава абхазијску државност… Ако једна од страна буде наметала своју вољу другој, из тога ништа добро неће бити. То ће онда бити ’банана република‘ без државности. Дијалог нема алтернативу и већина становништва Абхазије подржава тај став. Нема једнозначног решења, не може 300 људи који су заузели председничку администрацију или председник да одлуче да треба да ураде баш тако. Потребно је да се договоре“, каже Трапш.

Он је уверен да ће у Абхазији смоћи снаге да проблеме решавају мирним путем, дијалогом, јер ће у супротном, како каже, показати да нису способни да функционишу самостално.
Упитан зашто су протести избили баш сада, с обзиром да су избори били у септембру, и да ли разлоге треба тражити и у лошој економској ситуацији, Трапш каже да таква ситуација није од јуче.
„Очигледно је да ће, ако још једном дође до неуставне смене власти, без икаквог договора, то апсолутно дискредитовати и саму идеју абхаске државе“, закључује он.

Једини излаз — тешња интеграција с Русијом

На питање може ли и како Русија да помогне у смиривању ситуације, Павел Шипиљин објашњава да Абхазија у потпуности зависи од Русије.
„Мислим да је у Абхазији проблем у томе што се, ма ко био председник, економска ситуација неће променити, уколико не схвате да је једина шанса Абхазије да преживи — што тешња интеграција с Русијом“, каже руски експерт.
Шипиљин додаје да је и у интересу Русије да напетост у Абхазији попусти, јер је реч о зони у непосредном суседству, где Русија и те како има своје интересе.
„Не можемо да не пратимо ситуацију, да ствари оставимо без пажње, без утицаја. У овом случају ми сарађујемо и са опозицијом и са актуелном влашћу, а да ли ће Хаџимба опстати — показаће наредни дани“, каже аналитичар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала