Муфтија Санџачки: Имовина верских заједница у Црној Гори да остане у њиховој трајној својини

© Муфтија санџачки хфз. Абдуррахман еф. КујевићМуфтија санџачки хфз. Абдуррахман еф. Кујевић
Муфтија санџачки хфз. Абдуррахман еф. Кујевић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Није добро што ће одређени верски објекти постати државно власништво, имовина верских заједница треба да остане у њиховој трајној својини, каже за Спутњик муфтија санџачки хафиз Абдуррахман ефендија Кујевић.

Коментаришући за Спутњик Закон о слободи вероисповести, који је усвојила Скупштина Црне Горе, Кујевић у писаној изјави истиче да је „међуљудске односе веома важно регулисати кроз праведна и добра законска рјешења“, те да верски објекти не треба да постану државно власништво, већ да имовина треба да остане у трајној својини верских заједница.

Имовина верских заједница да остане у њиховој својини

„Вјерска питања су најосјетљивија област и зато је потребно да држава има најсензибилнији однос према томе. Закон о слободи вјероисповијести, који је изгласан прије неколико седмица у Парламенту Црне Горе, има добрих рјешења, али у исто вријеме постоје чланови тог документа са којима се ми у Муфтијству санџачком не слажемо. Није добро што ће одређени вјерски објекти постати државно власништво. Много је праведније и боље да сва имовина вјерских заједница остане у њиховој трајној својини. Такођер је чудан члан гдје се од вјерских заједница тражи да прије избора својих поглавара на повјерљив начин обавијесте Владу о именима кандидата. Овим се јасно крши основно уставно начело одвојености државе и вјерских заједница“, истиче муфтија Кујевић.

„Оно што је било ружно видјети и свједочити протеклих седмица јесте неодмјерено понашање одређених политичара и пријетеће изјаве које повлаче кривичну одговорност“, додаје он.

„Такве изјаве су изазвале загријавање тензија међу грађанима, па су се на скуповима широм земље могле чути шовинистичке и ратнохушкачке пјесме које смо слушали деведесетих година прошлог стољећа, а које су резултирале бројним злочинима и геноцидом над Бошњацима“, наглашава он.

Не занима нас српско-црногорски сукоб

Без обзира на све, муфтија Кујовић сматра да је добро што је Црна Гора кренула путем правног и политичког уређења друштва у којем ће се сви грађани и народ осећати равноправно.

„Ми се нећемо мијешати у српско-црногорски сукоб, већ ћемо прије свега водити рачуна о интересу ислама и исламске заједнице“, нагласио је наш саговорник.

Муфтија Кујевић је раније изјавио за медије да је јавност узнемирила могућност да имовина Исламске заједнице може постати власништво Црне Горе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала