НАТО нема разлога да не верује да је ракета оборила авион изнад Ирана

© AP Photo / Virginia MayoГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија
Пратите нас
НАТО сматра да нема разлога да не верује подацима обавештајних служби низа западних земаља о могућем ракетном нападу на украјински авион на небу изнад Ирана, рекао је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

„Не постоји разлог због ког не бисмо веровали порукама које стижу од савезника Алијансе. Они су забринути због информација које указују на то да постоји могућност да су авион оборили ирански системи ПВО“, истакао је Столтенберг.

Он је додао да је неопходно спровести детаљну истрагу како би се утврдио тачан узрок несреће, укључујући разне верзије.

Амерички дипломата је такође позвао Иран да обезбеди транспарентност истраге.

НАТО није позван да учествује у решавању либијског сукоба војним путем

„НАТО није примио никакав позив да игра војну улогу у стабилизацији ситуације у Либији“, рекао је Столтенберг, коментаришући саопштења да је на ту територију послата турска војска.

Раније су се савезници сложили да су спремни да се позабаве обуком војних снага за Владу у Либији коју су признале Уједињене нације. Желим да нагласим да НАТО подржава решавање либијске кризе мирним политичким путем“, истакао је генерални секретар.

У Либији је тренутно двовлашће. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства, на челу се Фајезом Сараџом, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније.

Власти источног дела земље раде независно од Триполија и сарађују са Либијском националном армијом, која води дуготрајан рат са милитантима. Уједињене нације предлажу да се на пролеће 2020. године у Либији одрже општи избори, чији би резултати требало да доведу до формирања легитимних и општепризнатих органа власти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала