Опасност из микросвемира: Који вируси прете десетковању човечанства

© PixabayВирус
Вирус - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Немачки имунолог др Херман Гесинг позива на узбуну — следећих година човечанству прете болести које би могле озбиљно да угрозе његово постојање. Њихови узроци су видљиви под микроскопом. Реч је о вирусима. Најмањи међу њима су величине три милијардита дела милиметра.

Вируси о којима говори Гесинг различитог су облика. Неки су кугласти, други овални, трећи у облику нити, а неки имају и дугачке репове. Међутим, истина је да су вируси, откако је света и века, били узрок леукемије, упале мождане опне, или пак губе и других болести. Све те вирусе је човеков имунолошки систем колико-толико држао под контролом. Ипак, последњих десетак година се јављају вируси против којих је људски одбрамбени систем немоћан.

Пре свега, то је вирус сиде. Гесинг се боји да би сида могла да буде само врх леденог брега. Наиме, људско тело је све мање отпорно на болести због лоше исхране и лошег стила живота, а модерна медицина и фармација су немоћне против вируса све до данас.

На прелазу из 20. у 21. век човечанство се налази у врло незавидној ситуацији. Због великог поверења у медицину, више се не узимају озбиљно привидно безначајне инфекције, па се више ни не лече како би требало.

Међутим, Гесинг упозорава: Не постоји никаква безазлена вирусна инфекција. Вируси се могу скривати у разним деловима тела, где су недоступни нашем одбрамбеном механизму, па тако, пошто су годинама мировали, могу изазвати погубне болести. Уз све то, вируси су невероватно прилагодљиви, могу да се прикрију, па је тако оправдана бојазан да бисмо се једног дана могли наћи сасвим беспомоћни пред њиховим налетом, преноси портал „Дневно“.

Гесинг указује на једини пут који води из ове опасности. Он каже:

„Морамо чинити све не само да ојачамо наш одбрамбени систем, него да одржимо његову невероватну интелигенцију у борби против најразличитијих болести. Наиме, будућност човека зависи од снаге његовог одбрамбеног организма, а то значи да од његовог стања зависи и будућност човечанства.“

Вируси „јачи“ од антибиотика

Током пољупца можемо да добијемо два вируса.

Херпес лабијалис изазива болне мехуриће који се најчешће јављају на уснама. Након 14 дана та упала нестаје. Међутим, то није случај с вирусом, он се скрива у одређеним деловима мозга који нису под контролом нашег одбрамбеног система. Кад је имунолошки систем ослабљен због стреса, херпес симплекс одмах и поново изазива болне мехуриће на уснама. Против њега нема лека. Постоји једино крема која ублажава његово деловање.

Цитомегаловирус

Реч је о вирусу који зову и „опасност код додира са слином“. Може да изазове отицање жлезда за лучење слине. За одрасле је то безопасно. Међутим, код деце могу да настану оштећења мозга, а понекад чак и смрт. Још не постоји делотворно средство против овог вируса, па због тога децу никада не треба љубити у уста.

Вирус који се добија полним односом

Вирус херпес гениталис преноси се током сексуалног чина. Након три дана на гениталијама настају мехурићи. Упала нестаје после две до три седмице. Међутим, као и остали вируси херпеса и овај се повлачи у делове мозга где је недоступан имунолошком систему. Лечење није могуће, могуће је само ублажавање тегоба.

Вирус — убица каријере

Девет од десет одраслих људи преболело је подмуклу инфекцију изазвану епштајн-баровим вирусом, а да тога нису били свесни. Он је изразито агресиван код људи у тридесетим годинама живота, који се духовно и телесно налазе под великим притиском. За такве људе појава тог вируса значи и крај њихове каријере.

Симптоми обично трају најмање осам недеља. Јављају се у виду хроничног умора, слабости меморије, сметњи у спавању, депресије, болова у врату. Потребно је потражити савет лекара.

Вирус хепатитиса А

Напада јетру. Опасност долази конзумирањем шкољки и острига, од нечисте воде, неопраног воћа и поврћа. После 30 дана јавља се упала јетре, а често и жутица.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала