Москва негира да се руски брод „агресивно“ приближио америчком разарачу /видео/

© Министарство одбране РусијеРуски војни брод
Руски војни брод - Sputnik Србија
Пратите нас
Саопштење америчке војне морнарице о наводном „опасном" зближавању руског брода америчком разарачу у Арапском мору није тачно, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Саопштење представника Пете флоте Војно-морнаричких снага САД о наводном ’опасном‘ приближавању руског брода разарачу ’Фарагут‘ у Арапском мору — није тачно“, навело је Министарство одбране Русије.

У саопштењу се додаје да је управо амерички разарач на најгрубљи могући начин нарушио правила упозоравања на могућност судара бродова.

„Управо је разарач Војне морнарице САД, који се налазио са леве стране руског војног брода који је пловио испред њега 9. јануара 2020. године, на најгрубљи начин нарушио међународна правила о упозоравању на могућност судара бродова на мору и извео маневар како би пресекао његов курс“, наведено је у саопштењу.

Министарство је истакло да су непрофесионална дејства посаде америчког разарача „свесно нарушавање међународних норми безбедности пловидбе“ и да су то забележиле видео-камере са палубе америчког разарача.

„Посада руског војног брода је деловала професионално, предузевши маневар који је омогућио да се спречи судар са бродом који је нарушио правила“, додаје се у саопштењу.

Америчка Пета флота: Руски војни брод сустигао амерички разарач

Раније је прес-служба Пете флоте Војне морнарице САД саопштила да се руски војни брод приближио америчком разарачу „Фарагут“ у северном делу Арапског мора. У саопштењу је наведено да се инцидент догодио 9. јануара, када је разарач изводио планиране операције.

​Америчка војска је саопштила да се руски брод „агресивно“ приближио америчком разарачу.

На кадровима који су објављени на званичном налогу Пете флоте САД на Твитеру види се да руски брод сустиже амерички разарач.

Представници америчке војне морнарице су саопштили да је посада послала пет кратких звучних упозорења, након чега се руски брод удаљио. Америчка страна, међутим, тврди да руски брод није одмах променио курс.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала