Загађеност ваздуха Србију ће коштати 2,4 милијарде евра: Прва мера забрана увоза половних аутомобила

CC0 / Pixabay / Половни аутомобили
Половни аутомобили - Sputnik Србија
Пратите нас
Према проценама Министарства заштите животне средине, Србију ће смањење загађености ваздуха коштати 2,4 милијарде евра.

Предлози за решење проблема су забрана увоза половних аутомобила и прелазак на друге енергенте уместо угља и мазута, пише „Блиц“.

„У Србији се годишње увезе око 150.000 половних аутомобила који додатно загађују ваздух. Желимо да до краја ове или 2021. године забранимо увоз возила са евро 3 моторима, што ради и читава Европа. Једноставно, мора се одлучити да ли ће се возити јефтини аутомобили или ће се удисати чистији ваздух“, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван.

Он је навео да ће смањење загађености ваздуха Србију коштати 2,4 милијарде евра и да проблем загађења ваздуха, „који највише индукује саобраћај, а потом и утицај других извора који користе фосилна горива, мазут и угаљ“, морају решавати локалне самоуправе.

Триван је најавио да ће због тога од овог месеца почети провере да ли су градови и општине донели планове за смањење аерозагађења на својим територијама.

Последњи извештај Агенције за заштиту животне средине говори да међу узорцима аерозагађења доминантан удео од 57 одсто долази од топлана чија је снага мања од 50 мегавата и индивидуалних ложишта, односно као последица грејања, пренео је Танјуг.

Предлог за решење проблема је и прелазак топлана на друге енергенте попут гаса или биомасе, где би сем еколошког постојао и економски ефекат, казао је Триван.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала