00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
20:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Не може му нико ништа: Мекдоналдсов хамбургер из 1999. још увек се није разградио

© Sputnik / Petr ChernovБиг мек из Мекдоналдса
Биг мек из Мекдоналдса - Sputnik Србија
Пратите нас
Дејвид Випл из Јуте открио је прошле недеље америчким медијима да поседује хамбургер купљен 1999. године у Мекдоналдсу, који се још није разградио и изгледа готово исто као пре 20 година.

Из популарног ланца ресторана брзе хране поручују да бургер, упркос изгледу, свакако није исти као када је купљен, преноси „Фокс њуз“.

Дејвид Випл је 2013. године у џепу старог капута пронашао хамбургер који је раније купио у Мекдоналдсу. Чувао га је у једној конзерви и, изузев краставаца који су се потпуно разградили, месо и земичка изгледају готово нетакнути. Како каже, једина уочљива разлика је то што хамбургер сада мирише на картон, преноси Б 92.

Представница компаније „Мекдоналдс“ Ен Кристенсен у изјави за „Фокс њуз“ објашњава да њихови хамбургери, као и сва друга храна, у одговарајућим условима могу да се разграде.

CC0 / DagnyWalter / Да ли месо у хамбургеру може да се разгради?
Не може му нико ништа: Мекдоналдсов хамбургер из 1999. још увек се није разградио - Sputnik Србија
Да ли месо у хамбургеру може да се разгради?

„Али да би се разградили, потребни су одређени услови, посебно влага“, истиче Кристенсен.

Мумифицирани хамбургер

„Без довољно влаге, или у самој храни или у окружењу, бактерије и буђ не могу да се развијају и зато је разградња мало вероватна“, објашњава представница компаније „Мекдоналдс“.

Професор Доналд Шафнер са Универзитета Ратгерс за „Фокс“ каже да је објашњење популарног ланца ресторана утемељено на научним чињеницама.

Додаје, међутим, да нема довољно информација о томе како је хамбургер чуван свих ових година.

„Ипак, у одређеним околностима могуће је да било који бургер, а не само онај из ресторана брзе хране, остане овако очуван“, истиче саговорник „Фокса“.

Подсећа и да су хамбургери у „Меку“ реш печени, чиме се месо исушује и убија се већина микроорганизама који би могли да га разграде.

„Притом, Јута има сушну климу и врло је могуће да је бургер потпуно дехидрирао пре него што су бактерије могле да обаве свој посао“, каже професор Шафнер.

Другим речима — хамбургер је на неки начин мумифициран, пише „Фокс њуз“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала