Путин: Велики сукоб на Блиском истоку био би катастрофа за цео свет

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаНа Блиском истоку преламају се интереси најмоћнијих
На Блиском истоку преламају се интереси најмоћнијих - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија се нада да ситуација на Блиском истоку неће ескалирати у велики војни сукоб, јер би то била катастрофа за цео свет, рекао је руски председник Владимир Путин.

„Што се тиче ситуације у целини, надам се да ситуација неће довести до великих војних сукоба. Рат који се тамо води је, како видимо, такозваног малог интензитета. Али то су, ипак, борбена дејства, људе убијају. То је чињеница. Било би заиста добро да се избегну велика борбена дејства. Ако се то догоди, то неће бити катастрофа само за регион Блиског истока, него за цео свет“, рекао је Путин након састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Према његовој оцени, таква дејства ће довести до „нових масовних одлазака људи са територије на којој традиционално живе, до нових таласа избеглица“ који неће ићи само ка Европи, него и ка другим регионима.

„То ће бити хуманитарна катастрофа, међурелигијска катастрофа, економска катастрофа, јер ће то довести до разарања или огромне штете за светску економију и светску енергетику“, рекао је Путин.

Учинити све да се спаси ирански нуклеарни споразум

Руски председник је рекао да је са немачком канцеларком разговарао о ситуацији у вези са иранским нуклеарним програмом, нагласивши да је очување Заједничког свеобухватног плана дејстава за решавање иранског нуклеарног проблема важно, не само за тај регион, него за цео свет.

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаСусрет немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Русије Владимира Путина у Москви
Путин: Велики сукоб на Блиском истоку био би катастрофа за цео свет - Sputnik Србија
Сусрет немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Русије Владимира Путина у Москви

Русија и Немачка се одлучно залажу за даљу реализацију Заједничког свеобухватног плана дејстава за решавање иранског нуклеарног проблема“, рекао је Путин, што је потврдила и немачка канцеларка.

Према речима руског председника — Иранци имају право да рачунају на подршку европских земаља, које су се обавезале да створе специјални финансијски механизам, независан од долара, за обрачунавање у трговини са Ираном.

„Потребно је да та институција за трговинску размену — ИНСТЕКС, коначно почне да ради“, рекао је Путин.

Немачка канцеларка је навела да ирански нуклеарни споразум није савршен, али да мора бити поштован.

„Немачка је уверена у то да Иран не треба да има нуклеарно оружје, због чега ћемо применити сва дипломатска средства да би тај договор — који, наравно, није савршен, али јесте договор и укључује обавезе за све државе — буде сачуван“, рекла је Меркелова.

„Шесторка“ међународних посредника (САД, Русија, Велика Британија, Немачка, Француска и Кина) и Иран потписали су 2015. године Заједнички свеобухватни план дејстава, који подразумева укидање дугогодишњих санкција Ирану, у замену за ограничавање иранског нуклеарног програма. У мају 2018. године САД су једнострано иступиле из споразума и обновиле санкције Ирану. Техеран је потом саопштио да ће по етапама смањивати обим својих обавеза из споразума.

Неопходно размотрити све последице трагедије украјинског авиона

Немачка канцеларка је поводом признања Ирана да је одговоран за пад украјинског авиона изнад Техерана у ноћи 8. јануара истакла да је неопходно размотрити све последице те трагедије.

© Sputnik / Mazyar AsadiУкрајински авион „боинг 737“ који се срушио у Техерану
Путин: Велики сукоб на Блиском истоку био би катастрофа за цео свет - Sputnik Србија
Украјински авион „боинг 737“ који се срушио у Техерану

„Данас је Иран објавио да је то била велика грешка. Одговорни су пронађени, а сада је неопходно пронаћи решење са оним државама из којих су били људи који су погинули. Неопходно је, наравно, разговарати о последицама те трагедије, коју је потребно осветлити до краја“, рекла је Меркелова.

„Боинг 737-800“ компаније „Међународне авио-линије Украјине“ срушио се 8. јануара одмах после полетања са аеродрома у Техерану. Погинуло је свих 176 путника и чланова посаде — држављана Ирана, Украјине, Канаде, Немачке, Шведске и Авганистана.

Иранска армија је 11. јануара саопштила да је украјински „боинг“ био оборен ненамерно, због људске грешке: авион је летео поред иранског војног објекта и препознат је као непријатељски. Председник Ирана Хасан Рохани изразио је саучешће због те трагедије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала