Народна милиција тражи затварање амбасаде Велике Британије у Техерану

© AFP 2023 / Atta KenareИрански студенти за време демонстрација у Техерану
Ирански студенти за време демонстрација у Техерану  - Sputnik Србија
Пратите нас
Иранска народна милиција „Басиџ“ организовала је масовне демонстрације код амбасаде Велике Британије у Техерану, пише арапски лист „Ашарк ал Авсат“.

Према постојећим информацијама — учесници протеста захтевају хитно затварање британске амбасаде у престоници Ирана. Чланови „Басиџа“, који узвикују пароле, захтевају прекид мешања Велике Британије у унутрашње ствари Исламске републике.

Ирански генерал Касем Сулејмани - Sputnik Србија
Иран датум погибије Сулејманија прогласио Светским даном отпора

Народна полиција „Басиџ“ је полумилитантна организација, чији чланови прате поштовање закона и религиозних норми у држави. Они броје око 10 милиона људи. „Басиџ“ улази у састав Корпуса чувара исламске револуције (елитне јединице иранске војске).

Ирански амбасадор позван у МИП Велике Британије

У међувремену је Министарство иностраних послова Ирана позвало Роберта Макера због учешћа у незаконитој акцији код зграде Универзитета „Амира Кабира“ у Техерану.

Наводи се да је на састанку било саопштено Макеру да је „присуство службеника иностраних послова на незаконитим окупљањима неспојиво са њиховим обавезама као политичких представника њихових држава и у супротности је са тачкама Бечке конвенције о дипломатским односима“.

Ирански МИП очекује коментаре од британске Владе.

Агенција „Тансим“, позивајући се на информације извора, саопштила је јуче да је амбасадор Велике Британије у Ирану Роберт Макер приведен на неколико сати због сумње да је организовао суботње протесте у Техерану и да је учествовао у њима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала