„Мегзит“: Да ли је улазак глумице у краљевску породицу био увод у суноврат британске монархије

© AP Photo / Alastair GrantПринц Хари и војвоткиња од Сасекса Меган
Принц Хари и војвоткиња од Сасекса Меган - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Чини се да сада ликују сви они који су, плашећи се да би улазак глумице у краљевску породицу означио својеврсни суноврат британске монархије, били против брака британског принца Харија и Меган Маркл. Велику Британију тресе „Мегзит“ — војвода и војвоткиња од Сасекса одлучили су да одступе са свих краљевских дужности и започну самосталан живот.

Краљевски пар је у кратком саопштењу објављеном на званичном профилу Инстаграму навео да желе да створе нову улогу за себе у институцији и да желе да постану финансијски независни. Ова одлука принца Харија и његове супруге је шокирала читаву краљевску породицу, па је и одговор из Бакингемске палате гласио — компликовано је.

Да ли је „Мегзит“ револуција уздрмала монархију

Да је заиста компликовано, сматра и историчар Чедомир Антић, који подсећа да је одлука принца Харија да се ожени Американком Меган Маркл, девојком која је са другог континента и која припада другој раси, била права револуција унутар британске монархије. Међутим, наглашава саговорник Спутњика, постоји одређена граница до које је краљевска породица спремна да се мења.

„Та монархија се показала као изузетно способна да се адаптира потребама британског друштва. Наиме, од оног ’Рул Британија‘ из 19. века, до оног ’Кул Британија‘ са краја 20. века, прошло је релативно мало времена, а извршене су велике промене. Међутим, оне су по правилу вршене одозго, а не одоздо. Тако је и сада — те промене мора да иницира онај ко је на њеном челу, а то је краљица Елизабета“, напомиње Антић.

Питање опстанка британске монархије, објашњава Антић, заправо је питање усклађивања два тренда који су наизглед супротстављени.

„Они, са једне стране, морају да одржавају традицију, а са друге — морају да се мудро модернизују, да не би потпуно застарели и као такви постали непотребни британском друштву, па у том смислу потез принца Харија није изненађење. Међутим, реч је о другом сину принца Чарлса, који је четврти или пети у реду за наслеђе, који је сада засновао нову породицу и решио да се одрекне дужности. Очигледно је да, без обзира на велику спремност да науче из искустава са лејди Дајаном, краљевска породица ипак негде мора да заустави те промене које доносе нови људи који у њу улазе“, указује историчар.

Разлоге за то Антић види у чињеници да постоји одређена улога коју у уставности има краљевска породица, чак и ако нема реалну власт.

© AP Photo / Matt DunhamОдлука принца Харија и принцезе Меган да се одрекну краљевских дужности, да желе да постану финансијски независни и свој живот наставе на релацији Велика Британија-Северна Америка, шокирала је краљевску породицу
„Мегзит“: Да ли је улазак глумице у краљевску породицу био увод у суноврат британске монархије - Sputnik Србија
Одлука принца Харија и принцезе Меган да се одрекну краљевских дужности, да желе да постану финансијски независни и свој живот наставе на релацији Велика Британија-Северна Америка, шокирала је краљевску породицу

„Та улога је врло често дефинисана државним традицијама или одређеним очекивањима. Исто је и са Британијом. Расположење становништва које је у тој земљи за републику мање је од 20 одсто. Већина је, дакле, ипак за монархију, па је сходно томе потребно одговорити на очекивања, жеље, па чак и снове просечног бирача у Британији“, примећује Антић.

Краљевска породица популарнија него икада

У прилог томе да чак ни „Мегзит“ не може превише да уздрма станаре Бакингемске палате, говори и чињеница да се краљевска породица показала изузетно прилагодљивом. Они су, каже Антић, пре скоро 100 година, усред Првог светског рата, променили презиме, како не би изазивали лоше емоције и асоцијације својих поданика, зато што су породица која је раније владала Хановером.

Тако је, додаје, било и касније, од времена демократизације британског и европског друштва. Са појавом масовних медија, а нарочито у другој половини 20. века, они су добили потпуно другачији значај од оног који су имали раније.

„Они су, на неки начин, прва породица Велике Британије и служе за углед. Ја не верујем да ово може значајно да наруши углед монархије, јер је тај углед, сетимо се, био на неком историјском минимуму 1997. и 1998. године, после свих догађаја у вези са лејди Дајаном. Данас је, међутим, лејди Дајана мање-више историјска личност, јер нема никаквог наслеђа иза ње, а краљевска породица је, посебно након рођења праунука краљице Елизабете, популарнија него икада“, објашњава Чедомир Антић.

Да ли ће принц Хари и Меган постати „естрада“

Према његовим речима, најава војводе и војвоткиње од Сасекса да ће се одрећи краљевских дужности, постати финансијски независни и свој живот наставити на релацији Велика Британија-Северна Америка, отворила је једно од кључних питања — од чега ће ти људи живети?

Како наводе британски медији, до сада су Хари и Меган око 95 одсто прихода добијали од принца Чарлса, који је плаћао њихове јавне дужности и појављивања. У 2018. и 2019. години, они су на овај начин зарадили пет милиона фунти.

© AP Photo / John StillwellДо сада су Хари и Меган око 95 одсто прихода добијали од принца Чарлса који је финансирао њихове јавне дужности, док је осталих пет одсто прихода долазило из гранта у власништву краљевске породице, односно од некретнина
„Мегзит“: Да ли је улазак глумице у краљевску породицу био увод у суноврат британске монархије - Sputnik Србија
До сада су Хари и Меган око 95 одсто прихода добијали од принца Чарлса који је финансирао њихове јавне дужности, док је осталих пет одсто прихода долазило из гранта у власништву краљевске породице, односно од некретнина

Осталих пет одсто прихода долази из гранта који је у власништву краљевске породице, а углавном је реч о некретнинама. Вредност гранта је око 82 милиона фунти и тај износ се распоређује сваком члану краљевске породице. Такође, принц Хари и његов старији брати Вилијам располажу наследством од 13 милијарди фунти које им је оставила мајка Дајана.

„Са уласком једне глумице у краљевску породицу, очекивала се и одређена естрадизација, међутим, сада то постаје врло озбиљно питање, уколико они заиста не желе да буду део краљевске породице, ако не желе да живе од апанажа и ако не желе јавне функције и дужности. Хоће ли онда постати нека врста естраде? Која је њихова перспектива?“, пита Антић.

О перспективи Харија и Меган спекулишу медији широм света, од тога да би могли у будућности да зарађују од телевизијских емисија и писања књига, до тога да је „бунтовни“ краљевски пар у преговорима са познатом водитељком Опром Винфри.

Принц Хари и Меган Маркл венчали су се 19. маја 2018. године, а у мају прошле године добили су сина. Њихова веза, венчање и брачни живот били су под будним оком јавности, а принц Хари је упућивао оштре критике на рачун медија, јер су, како је наводио, грубо кршили право на приватност њега и његове супруге.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала