Отац осамсто џиновских корњача враћен на Галапагос

© AFP 2023 / RODRIGO BUENDIAЏиновска корњача Дијего на Острву Еспањола Националног парка Галапагос
Џиновска корњача Дијего на Острву Еспањола Националног парка Галапагос - Sputnik Србија
Пратите нас
Стогодишња џиновска корњача са Галапагоса по имену Дијего биће враћена у дивљину на Острва Галапагос након завршетка програма спасавања, јавио је Би-Би-Си.

„Око 1.800 корњача враћено је на Острво Еспањола и сад природном репродукцијом имамо око две хиљаде корњача“, изјавио је директор Националног парка Галапагос Хорхе Карион.

​Дијего је био један од 14 мужјака корњача одабраних за учешће у програму размножавања на Острву Санта Круз. Програм, покренут шездесетих година двадесетог века, био је веома успешан, с обзиром на то да је од тада рођено више од 2.000 џиновских корњача. Дијего, који сада има сто година, може да се похвали да је отац 800 корњача.

​Џиновска корњача са је ендемска врста за Острва Галапагос. Постоји неколико подврста ових корњача од којих неке нису спасене.

Број ових корњача смањио се на око три хиљаде до 1970-тих година, услед људског уништавања и промена у њиховом станишту. Почетком 21. века постојало је отприлике 20.000 џиновских корњача, али је ова врста и даље рањива.

Острва Галапагос налазе се од 1978. на Унесковој листи Светске баштине. Статус резервата биосфере Галапагос је добио 1985. Резерват је 2001. проширен на морску зону.

Животињске врсте пронађене на Галапагосу, укључујући игуане и корњаче, имале су кључну улогу у развоју Дарвинове теорије еволуције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала