САД крећу у медијску офанзиву против Сирије

© AP Photo / Baderkhan AhmadАмеричке трупе у Сирији
Америчке трупе у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Вашингтон креће у медијску офанзиву против Сирије: доделиће 35 милиона долара „независним” сиријским медијима, наводи се у документу америчког Стејт департмента, а намера је да се Сједињене Америчке Државе тако боре против „пропаганде“ коју наводно шире Русија и званична Влада Сирије.

Политиколози сматрају да ће новац који планира да издвоји Стејт департмент отићи на стварање још једног у низу „фејкова“ који одговарају Западу. По мишљењу стручњака, САД користе „меку силу“ да би одржале хаос на Блиском истоку и контролисале ресурсе енергената.

У објашњењу за грант Стејт департмента, наводи се да је један од главних циљева програма сузбијање дезинформације коју наводно шире Русија и сиријска Влада.

Медијска офанзива САД

„Учвршћивање потенцијала сиријских медија у сфери спречавања дезинформације која долази из Русије, сиријског режима и других земаља, као и повећање способности Сиријаца да препознају дезинформацију“, наведено је у документу у који је увид имао канал РТ.

У Стејт департменту сматрају да је информационо окружење у Сирији поларизовано и подељено између присталица режима и опозиције, као и између курдских и арапских медија. Осим тога, по мишљењу Стејт департмента, праву слику сукоба квари „дезинформација“ из Москве, Дамаска и Техерана, заједно са пропагандом екстремиста.

„Покушаји пропаганде екстремистичких група и систематска дезинформација из Сирије, Русије и Ирана нарушавају начин на који се сукоб приказује, не омогућавају међународној коалицији за борбу против такозване Исламске државе да стабилизује ситуацију и представљају препреку за мирни процес политичке транзиције, предвиђен Резолуцијом 2254 Савета за безбедност УН“, наведено је у тексту гранта.

Објашњава се да „дезинформација“ приказује „Сиријску цивилну одбрану“ (званичан назив организације „Бели шлемови“, познате по скандалима) и „умерену опозицију“ као терористе и назива намештаљком „хемијски напад“ у Сиријској Арапској Републици који је, како тврде аутори документа, наводно организовао Дамаск.

Ови покушаји, сматрају у Стејт департменту — „сеју сумњу, подривају активности коалиције за стабилизацију на северо-истоку земље и спречавају да сиријски режим преузме одговорност за почињене злочине“.

© AP Photo / Mehmet GuzelЗаједничка руско-турска патрола у Сирији
САД крећу у медијску офанзиву против Сирије - Sputnik Србија
Заједничка руско-турска патрола у Сирији

У Вашингтону и даље игноришу очигледне доказе за инсценирани хемијски напад у сиријском граду Дума 7. априла 2018. године. Подсетимо да су информације о инциденту стигле од невладиних организација, укључујући и „Беле шлемове“. Међутим, два дана касније на лицу места није било никаквих трагова токсичних супстанци. Поред тога се испоставило да нико од погинулих који су пронађени на месту „трагедије“ није живео у оближњим домовима. Сведоци говоре да су тела намерно довозили са других места.

У видео-снимку који је доказ „напада“ били су подметнути учесници. Један од „глумаца“ је једанаестогодишњи дечак Хасан Дијаб, који је био представљен као жртва. У фебруару 2019. године продуцент Би-Би-Сија за Сирију Ријам Далати је такође признао да је напад изрежиран.

Крајем новембра Министарство одбране Русије саопштило је о новим провокацијама „Белих шлемова“ и терористичке групе „Хајат Тахрир ал Шам“, али овог пута у зони деескалације у Идлибу.

Шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров појаснио је да провокације још увек нису реализоване вероватно, зато што су Русија и власти Сирије објавиле податке о обуци.

„Ситуација која је настала учешћем ’Белих шлемова‘ у многобројним изрежираним сценама, укључујући и догађај у априлу 2018. године у источној Думи, кристално је јасна. И чињенице које су биле показане да би се раскринкали ови провокатори су више него убедљиве. О томе разговарамо у Организацији за забрану хемијског оружја“, додао је министар.

„Није први пут да Сједињене Државе падају на лаж у вези са догађајима на Блиском истоку“, приметио је у разговору за РТ професор на московској Високој школи економије и политиколог Олег Матвејчев.

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПредграђе Дамаска Дума након ослобођења од терориста
САД крећу у медијску офанзиву против Сирије - Sputnik Србија
Предграђе Дамаска Дума након ослобођења од терориста

„Још од ирачке кампање, амерички медији су падали на лажи. Када је реч о ’Белим шлемовима‘ и инсценираним нападима, прикупљено је довољно доказа. Примећујемо да сада организација подвија реп. Желе да је уклоне из информационог поља“, констатује експерт.

Према речима Матвејчева — они који буду добили нови амерички грант ће ширити искључиво информације које одговарају њиховим спонзорима. То ће довести до новог таласа „фејк новости“.

„Типична је ситуација да САД додељује некој земљи новац за подршку наводно ’независних‘ медија, што значи да ће ускоро кренути ’фејк њуз‘. Ти медији у потпуности зависе од воље Сједињених Држава. Практично долази до мешања у унутрашње ствари у Сирији“, додао је он.

Демонизација Русије и Сирије

У оквиру гранта, Стејт департмент планира да подржи објављивање новости и материјала о тренутним догађајима и на одређене теме, укључујући „супротстављање руској и иранској дезинформацији“, спровођење новинарских истраживања и формирање програма о религиозним и етничким мањинама.

Сиријцима је потребан приступ избалансираним изворима информације, да би ефикасно помагали стабилности у свету и Сиријској Арапској Републици, истакнуто је у документу.

Константин Блохин, научни сарадник Центра за истраживање проблема безбедности Руске академије наука, појаснио је да се Вашингтон бори за раскол у Сирији и због тога представља Москву и Дамаск у негативном светлу.

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
САД крећу у медијску офанзиву против Сирије - Sputnik Србија
Зграда Стејт департментa

„Очигледно је САД покушава да демонизује Русију и Сирију, да би опет посвађале становништво у тој арапској републици и пореметиле послератно стање у земљи. Уосталом, Руска Федерација успешно игра улогу модератора — успева да реши сукобе са којима се раније сиријске власти нису избориле“, прокоментарисао је Блохин.

Борба за нафту

Стејт департмент, иначе, пружа финансијску и техничку подршку „независним“ сиријским медијима од 2012. године. Ове организације су способне да допру до већине људи у републици, помиње се у опису гранта. Према подацима анкете која је спроведена у јануару 2019. године, 84 одсто испитаника из опозиционих области добија информацију из најмање једног извора који подржавају власти Сједињених Држава.

„Сиријски медијски партнери заједнички производе и емитују отприлике 100 сати садржаја дневно. Стејт департмент непрестано и активно подржава независне медије и бори се против дезинформација“, истакнуто је у документу.

По мишљењу Константина Блохина — све је то део америчке борбе за нафтне ресурсе на Блиском Истоку и могућност да их контолишу. Како каже овај експерт — Вашингтон је покушао да игра на курдску карту и да посвађа Анкару са Дамаском и Москвом, али нису успели у томе и зато је сада решио да делује систематски.

Олег Матвејчев истиче да то и јесте фамозна америчка „мека сила“.

„САД не планирају да одустану од тога да смене Асада и да наставе да стварају хаос на Блиском Истоку. Оне ће покушавати да дискредитују легитимног сиријског лидера и Русију. За њих је важно да покажу да су напори Москве штетни и нехумани, а да је присуство Америке у Сиријској Арапској Републици — много корисније“, наводи Матвејчев.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала