Србија одликовала Андрију Мандића због одбране земље

Пратите насTelegramOdyssey
Министар одбране Александар Вулин је на свечаности у Великој ратној сали старог Генералштаба двојици бивших припадника Војске СР Југославије уручио војне спомен-медаље за допринос систему одбране Републике Србије.

Спомен-медаље уручене су бившим припадницима Војске Југославије из Црне Горе Андрији Мандићу, командиру Лаке самоходне артиљеријске батерије из састава 5. моторизоване бригаде Војске Југославије, и Данилу Лековићу, командиру 1. вода у Лакој самоходној артиљеријској батерији из састава 5. моторизоване бригаде Војске Југославије.

Министар Вулин је, након уручивања признања, истакао да сви који су бранили Савезну Републику Југославију 1999. године заслужују подједнаку пажњу и поштовање, без обзира на то да ли су држављани Србије или Црне Горе.

„Свако ко је те 1999. године био уз свој народ и уз своју земљу заслужује наше поштовање и заслужује да му се и на овај начин одужимо. Председник Александар Вучић, врховни командант Војске Србије, одржао је историјски говор. Сваки државни орган Републике Србије је дужан да након тог говора уради свој део, да све од себе да се управо на тај начин покаже српском народу у Црној Гори“, нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, предуго је трајало и много деценија је прошло откако су Срби у Црној Гори могли да буду сигурни да је држава Србија чврсто уз њих, да ће увек бити уз њих и да ће имати на кога да се ослоне.

© Фото : Министарство одбране/Jovo MamulaВулин: Србија памти добро, као што памти и зло
Србија одликовала Андрију Мандића због одбране земље - Sputnik Србија
Вулин: Србија памти добро, као што памти и зло

„Србија памти добро, као што памти и зло, и свакоме ће вратити и добро и зло, баш онако као што је заслужио. Ово је наш начин да се захвалимо онима који су нас чували, бранили, а исто тако ово је наш начин да упутимо поруку српском народу у Црној Гори да ми знамо за његово постојање, да смо поносни на његову храброст, на његову тврдоглавост, упорност и отпорност, и да ће српски народ у Црној Гори увек моћи да рачуна на државу Србију“, поручио је Вулин.

Како је истакао Андрија Мандић, веома је срећан што је са својим пријатељем Данилом Лековићем у прилици да добије тако високо одличје, али и што види да Војска Србије и министар одбране Србије Александар Вулин и држава Србија, као наследница СР Југославије, памти све оно велико што је било из времена НАТО агресије на СРЈ.

„Ово је велико признање за батерију којом сам командовао, велико признање за све резервисте у Црној Гори, а био их је огроман број 1999. године, који знају и који се поносе што су се одазвали на позив отаџбине и што су бранили своју отаџбину онако како су то радили наши славни преци. Двадесет година је протекло и многи су се у Црној Гори трудили, исти они који су позивали на дезертерство 1999. године, који су радили за НАТО 1999. године, да људи треба да се стиде тога што су припадали Војсци Југославије“, истакао је Мандић.
© Фото : Министарство одбране/Jovo MamulaВулин: Сви који су бранили Савезну Републику Југославију 1999. године заслужују подједнаку пажњу и поштовање
Србија одликовала Андрију Мандића због одбране земље - Sputnik Србија
Вулин: Сви који су бранили Савезну Републику Југославију 1999. године заслужују подједнаку пажњу и поштовање

Нису сматрали, додао је он, да је то један од највећих чинова у животу, већ да је нешто сасвим друго, мислећи вероватно на издају, којој су и они били склони, и да је то пут којим је требало да иду и грађани Црне Горе.

„Сви припадници Војске Југославије у Црној Гори који су учествовали у одбрани отаџбине 1999. године, данас су, као и претходног пута када су ту биле породице погинулих бораца из Црне Горе, добили снажно признање, снажну подршку и охрабрење да чувају и негују успомене на велика дела која су остварили наши пријатељи који су погинули, као и ми који смо остали живи, али смо поносни и срећни да смо били део једне велике историјске приче која ће бити златним словима уписана у историји српског народа“, поручио је Мандић.

Уз спомен-медаљу, на данашњем пријему министар Вулин је Андрији Мандићу уручио и сабљу.

© Фото : Министарство одбране/Jovo MamulaОдликован је и Данило Лековић, командир 1. вода у Лакој самоходној артиљеријској батерији
Србија одликовала Андрију Мандића због одбране земље - Sputnik Србија
Одликован је и Данило Лековић, командир 1. вода у Лакој самоходној артиљеријској батерији

Уручењем војних признања за успешну сарадњу и допринос систему одбране припадницима Лаке самоходне артиљеријске батерије артиљеријског дивизиона ПВО 5. моторизоване бригаде Војске Југославије, која је међу првима испољила дејство током НАТО агресије на СРЈ, изражена је захвалност што су бранили отаџбину, не жалећи да положе и сопствене животе, и што чувају успомену на ова тешка али часна времена.

Уручењу одликовања присуствовали су и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала