Сукобљене стране у Либији оптужују се за међусобно нарушавање примирја

© AFP 2023 / MAHMUD TURKIAПрипадници снага либијске Владе националног споразума пуцају на снаге Халифе Хафтара у близини аеродрома у Триполију
Припадници снага либијске Владе националног споразума пуцају на снаге Халифе Хафтара у близини аеродрома у Триполију - Sputnik Србија
Пратите нас
Формације Владе националног споразума Либије неколико пута су нарушавале примирје које је у поноћ ступило на снагу, тврди командант западног округа Либијске националне армије Мабрук ел Газави.
„Ове формације прекршиле су примирје у више праваца користећи све врсте оружја, укључујући и артиљерију“, рекао је Газави, преноси портал „Афригејтњуз“. „Ми остајемо посвећени наређењима која су нам издата пре поноћи и чекамо нове инструкције“, истакао је он.

Касније је телевизија „Ал Џазира“, позивајући се на војне изворе Владе националног споразума, саопштила да је Влада оптужила Хафтарове снаге за кршење примирја у Триполију.

Либијска национална армија под командом маршала Халифе Хафтара објавила је раније да је сагласна да прекине борбена дејства. Како је истакао портпарол армије генерал Ахмед ел Мисмари, „главна команда оружаних снага објављује прекид ватре у западном региону од поноћи 12. јануара“. Он је захтевао да се супротна страна „придржава примирја од назначеног времена“, обећавајући да ће у случају његовог кршења дати „тежак одговор“.

Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, на састанку у Истанбулу 8. јануара, позвали су све стране либијског сукоба на прекид борбених дејстава од поноћи 12. јануара.

Хафтар је поздравио ову иницијативу, али је обећао да ће наставити офанзиву на Триполи, коју његове снаге воде од априла прошле године.

Са друге стране, председник међународно признате Владе националног споразума Либије Фајез Сараџ такође је поздравио иницијативу о примирју, али ју је повезао са повлачењем јединица ЛНА.

Криза у Либији

Након свргавања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. године, у Либији је почела политичка криза. Тренутно је у земљи двовлашће. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства, на челу се Фајезом Сараџом, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније.

Власти источног дела земље раде независно од Триполија и сарађују са Либијском националном армијом, која води дуготрајан рат са милитантима. Уједињене нације предлажу да се на пролеће 2020. године у Либији одрже општи избори, чији би резултати требало да доведу до формирања легитимних и општепризнатих органа власти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала