За један стан на Савском венцу може да се купи 15 станова у Мајданпеку

Пратите насTelegramOdyssey
У претходној години, најјефтинији станови у Србији могли су да се купе у Мајданпеку, а најскупљи у Београду.

Општина Мајданпек је област у Србији где се статистички може рећи да су најјефтинији станови, рекао је за РТС Петар Јованов из Републичког геодетског завода.

У тој општини је најјефтинији квадрат коштао 200 евра, и ту је било неких четрдесет-педесет промета у првој половини 2019. године.

Када се говори о промету у претходној години, нагласио је Јованов, може да се прича само о првој половини, јер се друга половина и даље статистички обрађује.

„Цене се мењају плус-минус десет одсто у зависности од града“, каже Јованов.

Јованов је навео пример Новог Пазара, који је имао негативан тренд када је реч о староградњи и где су цене пале за десет одсто. Међутим, како је рекао, промет је био релативно мали да би се поуздано тврдило да је то тренд свих непокретности и може да се деси да се задесило да је у том периоду била продаја јефтинијих непокретности и да ће друго полугодиште дати другачији резултат.

Када је реч о Београду, најјефтинији квадрати су у Раковици, од 500 до 1.432 евра. Када је реч о староградњи, најскупљи станови су у општини Стари град, са просечном ценом од 2.000 евра.

Нови станови су најскупљи у општини Савски венац, са просечном ценом од скоро 3.000 евра по квадрату.

Петар Јованов наводи да су најтраженији скупљи станови у новоградњи у новим стамбеним комплексима.

Ти комплекси власницима пружају и додатне садржаје, не само становање — гараже, паркинг места, паркиће, теретане, садржаје за децу...

Све то, каже Јованов, одређује пожељност некретнине, а цену одређује тржиште, односно број оних који су спремни да издвоје новац за такве станове.

Јованов очекује да се у 2020. години настави тренд пораста цена од три до девет одсто у просеку. Наводи да је улагање у некретнине једно од најсигурнијих улагања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала