Додик: Срби у Српској загледани у Србију — РС остаје војно неутрална

© Sputnik / Дејан СимићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да је Република Српска формирана 9. јануара 1992. године са намером да буде независна држава. Српска остаје војно неутрална, поновио је он.

„Ми смо политички циљ тог времена редуковали Дејтонским споразумом и прихватили да останемо у БиХ, коју чине два ентитета и три конститутивна народа“, казао је Додик новинарима у Бањалуци, поводом изјаве председника Србије Александра Вучића да Републике Српске не би било без Србије и да је Српска један од приоритета деловања Србије.

Додик је истакао да ентитети могу без БиХ, али да БиХ не може без ентитета.

„Те расправе нису завршене и неопходно је да буду вођене зато што многи у БиХ покушавају да држе лекције и да намећу неке процесе без права“, навео је Додик.

Он је рекао да је првак у томе високи представник, који је малтретирао целу јавност у БиХ више од 20 година, намећући решења која су изван Дејтонског споразума и Устава „и који се у протекла два дана дрзнуо да тумачи Устав“.

„Високи представник није за то задужен и не може он да тумачи Устав, али у недостатку тога да ради било шта смислено, онда се додворава Бошњацима у Сарајеву, и то је његов основни задатак у овом времену“, истакао је Додик.

Милорад Додик, патријарх Иринеј и Ана Брнабић - Sputnik Србија
Република Српска је чињеница на политичкој карти света /фото, видео/

Додик је казао да се високи представник додворава Бошњацима тако што критикује Републику Српску „и прети да ће он нешто у Савету безбедности УН неког да обавести“.

„Нека изволи, није први пут. Сваки пут када оде тамо да лаже против Републике Српске износећи нетачне ствари покупи оно што је писала ’Слободна Босна‘ и неки други муслимански медији и то преноси као став у Савет безбедности УН. Научили смо то, ништа нам то не смета“, рекао је Додик.

Он је поновио да Република Српска има све одлике државе — територију, народ и извршну, законодавну и судску власт.

„Овде постоји народ који живи ову републику као државу, свидело се то њему или не. Нека обавештава кога хоће и Савет безбедности“, навео је.

Додик је рекао да ће високи представник у БиХ морати да се навикне на то да су Срби у Републици Српској загледани у Србију.

„Драго нам је да Србија помаже Републику Српску и ја сам захвалан руководству Србије, пре свих, председнику Александру Вучићу за сву помоћ коју је Српска добила последњих година“, истакао је Додик.

Према његовим речима, сви претходни званичници Србије, Слободан Милошевић, Зоран Ђинђић, Војислав Коштуница и Борис Тадић, имали су добар осећај према Републици Српској, али су сви имали различите могућности да помогну или не помогну.

Он је оценио да Република Српска сада има највећи облик помоћи од Србије, те да има потенцијал да се сама политички брани.

Додик је захвалио Министарству одбране Србије што је у Стратегији одбране Србије дефинисало очување Републике Српске као приоритет спољне политике.

„То је нешто што се први пут појављује и ми то поздрављамо. Наш одговор ће бити да тражимо да Оружане снаге БиХ што је више могуће заједничких вежби организују са Србијом. Мислимо да је то сасвим нормално, да је потребно и није уперено ни против кога“, пренела је РТРС.

Српска остаје војно неутрална

Додик, који је присуствовао пријему поводом Божића у команди Шесте пешадијске бригаде Оружаних снага БиХ, проучио је да Република Српска остаје на путу војне неутралности.

„Република Српска има намеру да сваку одлуку у вези са интеграцијама да на одлучивање народу путем референдума, који је обавезујући за оне који у име Срба делују у Сарајеву“, рекао је Додик

Он је подсетио да је НАТО бомбардовао Србе, користио осиромашени уранијум и нанео велику штету српском народу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала