Државна матура уместо пријемног за факултет

© Tanjug / Душан АничићПолагање "мале матуре" у Јагодини
Полагање мале матуре у Јагодини - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Прва државна или велика матура за гимназије и средње стручне школе биће одржана у јуну 2022. и факултети ће је признати за упис уместо пријемног испита, коначна је одлука Министарства просвете Србије.

Како је потврђено „Вечерњим новостима“ у Министарству, полагање матуре која је била предвиђена за школску 2020/2021, померена је за годину дана како би све припреме биле успешно урађене.

Лист у сутрашњем броју подсећа да су се декани појединих државних факултета раније противили да матура буде једини тест знања, односно једини услов за упис на факултете, јер су сматрали да то није поуздан начин провере и да је потребно увести још неки облик контроле знања.

Међутим, у Министарству су против тога, јер сматрају да је за децу стресно да у кратком року имају два тешка испита и предлажу да професори факултета буду укључени у израду матурских задатака.

„Поред сертификационог карактера, то јест добијања потврде о завршетку средњег образовања, државна матура ће имати и квалификациони карактер за све ученике који желе да наставе школовање“, кажу за „Новости“ у Министарству.

Наводе да ће се факултети унапред определити за ниво одређених предмета, обавезних или изборних, а некима, као што су уметнички, биће остављена могућност да врше додатне провере вештина и знања.

„Новости“ наводе и да је у Министарству речено да ће средњошколци имати више пробних испита, односно два пилот-пројекта, у мају ове и мају следеће године, а пробни испит биће спроведен и у марту или априлу 2022. године.

Према ранијим најавама, тест на државној матури имаће 40 задатака, од тога ће 10 бити са основног нивоа, 20 са средњег и 10 са напредног нивоа, а испити ће трајати четири сата и биће одржани истовремено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала