Харадинај није дигао руке од политике иако је поднео оставку

© REUTERS / Agron BeqiriРамуш Хардинај лидер Алијансе за будћност Косова
Рамуш Хардинај лидер Алијансе за будћност Косова - Sputnik Србија
Пратите нас
Докле год је Харадинај жив он ће у својој странци добити сваке изборе. Ако је дао оставку на страначку функцију, није дигао руке од политике, иначе би то рекао, коментарише политиколог са Косова Неџмедин Спахију одлуку Рамуша Харадинаја да напусти место шефа „Алијансе за будућност Косова“.

Бивши премијер Косова Рамуш Харадинај поднео је оставку на место шефа странке због, како се наводи, лошег изборног резултата.

Док не буде изабран нови председник Харадинај ће обављати функцију вршиоца дужности председника странке. Та вест унела је разне спекулације у политички живот Косова, али Неџмедин Спахију за Спутњик каже да се ради само о уобичајеном страначком животу.

Харадинај није дигао руке од политике

„Сада су избори у странци и ово је пука формалност како би се поштовао демократски процес“, објашњава он.

Према његовим речима, Харадинај је на неки начин овим хтео да покаже да је поборник западних вредности када је страначки живот у питању. Сама чињеница да је променио и систем гласања у странци — један човек један глас, као и да је најавио да ће имати 100 противкандидата на страначким изборима, његов је покушај да покаже своју политичку моћ другим страначким лидерима.

Ко је јачи — Тачи или Весељи?

У Приштини аналитичари Харадинајев потез сматрају и „бацањем рукавице у лице“ осталим страначким лидерима који су лоше прошли на изборима да провере свој статус у својим странкама.

Ово се посебно односи на Кадрија Весељија, који тренутно води странку Хашима Тачија. Тачи је и даље председник привремених приштинских институција, али би требало да оконча свој мандат током ове године — другим речима да се врати у странку. Аналитичари сада калкулишу да ли ће Весељи победити Тачија на страначким изборима.

Харадинај је рекао да су поставили нове изборне критеријуме у странци на свим нивоима, које се, између осталог, односе и на организовање пет засебних огранака у Приштини. Како је рекао, уколико би свако гласао за себе требало би да се иде у други, а можда и у трећи круг избора у странци, што је врло храбар потез.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала