Кинези улажу у српски бакар и злато 800 милиона долара

© Фото : Љ. Алексић/РТБ БорРТБ Бор
РТБ Бор - Sputnik Србија
Пратите нас
Кинески „Зиђин“ инвестираће ове године 800 милиона долара у проширење капацитета у РТБ Бор, али и у развој новог рудника бакра и злата „Чукару пеки“.

Како пишу „Новости“, „Зиђин“ ће ове године започети проширење површинских копова „Велики Кривељ“ и „Мајданпек“ и ући ће у инвестицију за отварање новог рудника бакра и злата „Церово 2“. Поред тога, у подземном руднику „Јама“ почеће припреме за активирање лежишта „Борска река“, чија се „капа“ налази на дубини од 450 метара.

Предвиђен је и почетак реконструкције и проширења капацитета топионице бакра са садашњих 80.000 на чак 200.000 тона бакра годишње, као и изградња још једне фабрике сумпорне киселине, нове електролизе.

Најтежи задатак за Кинезе, како се наводи, биће радови на отварању горње зоне рудника „Чукару пеки“, где су установљене резерве од око милион тона бакра и близу 70 тона злата.

Овај рудник ће, како се очекује, постати потпуно оперативан средином 2021. године.

Осим тога, стратешки партнер РТБ-а откупио је од америчке компаније „Фрипорт“ за близу 400 милиона долара права и на доњу зону тог лежишта, где су установљен ресурси од готово пет милиона тона црвеног и скоро 150 тона племенитог метала, готово истоветно колико је у Бору добијено ових метала за 115 година рударења, пренео је Танјуг.

У сарадњи са борским Институтом за рударство и металургију „Зиђин“ је започео израду главног рударског пројекта експлоатације подземног лежишта „Борска река“.

Процењује се да овај локалитет садржи резерве од готово четири милиона тона бакра, 130 тона злата и више од 1.000 тона сребра, чија је бруто вредност, по садашњим ценама, већа од 30 милијарди долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала