Отворен 13. Кустендорф /видео/

© Sputnik / Александар МилачићМинистар културе Владан Вукосављевић је свечано отворио 13. Кустендорф
Министар културе Владан Вукосављевић је свечано отворио 13. Кустендорф - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар културе Владан Вукосављевић и угледни светски редитељи који фарбају велику црну мачку у бело, видео-клипови с Јутјуба као илустрација глобалног друштва и глобалне уметности, незаборавни кадрови из филмова Пурише Ђорђевића и много смеха обележили су вечерас отварање 13. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“.

„Камере су данас свуда око нас, али не само да би нас пратиле. Иако смо одавно сви ми муштерије обавештајних служби, које су нам ушле у спаваће собе, постоје и камере које служе да би нас забавиле“, рекао је угледни српски редитељ Емир Кустурица на отварању фестивала.

Уз примере аматерских видео-снимака с друштвене мреже „Јутјуб“ Кустурица је одржао кратко филмско „предавање“ током којег је констатовао да је данас, захваљујући напретку технологије, могуће забележити урнебесно смешне и забавне сцене, које су некада велики глумци и комичари, попут легендарног Џерија Луиса, осмишљавали месецима.

Како је приметио Кустурица, данас је потребно само имати осећај за прави тренутак, прави угао, имати добру идеју. То је, према његовом мишљењу, одговор на питање о будућности филмске уметности, која у мору анонимних креативних стваралаца крије нове генијалце, равне Скорсезеу, Чаплину и другим великанима филма.

Црна мачка — бели мачор

Са идејом да одагна веровање о лошем значењу броја 13 Кустурица је позвао госте фестивала, министра културе Владана Вукосављевића, редитеље Паола Вирција и Карима Ајнуза и директора фотографије Мишела Аматјеа да заједно с њим започну филмску магију и префарбају у бело велику црну мачку — „маскоту“ 13. „Кустендорфа“. Они су то с великим задовољством и учинили.

Вукосављевић је потом прогласио фестивал отвореним, рекавши да верује да ће филм и уметност спасити свет.

© Sputnik / Александар МилачићФарбање црне мачке у бело на Кустендорфу
Отворен 13. Кустендорф /видео/ - Sputnik Србија
Фарбање црне мачке у бело на Кустендорфу

„Ако смо друштво корпоративне и потрошачке среће, да ли смо слободни? Да ли ћемо нестати као друштво? Избор је на нама“, рекао је Вукосављевић и додао да „Кустендорф“, који већ тринаест година окупља талентоване младе ауторе и великане светског филма, својом ватром обасјава читав свет.

Тајна дуговечности Пурише Ђорђевића

Специјални гост овогодишњег фестивала је редитељ Младомир Пуриша Ђорђевић, којем је Кустурица уручио традиционалну фестивалску „Награду за будуће филмове“.

„Када сам ја био млад као Пуриша и када сам студирао режију, од свог професора историје филма сам први пут чуо да постоји један аутор у Србији чији језик потпуно испада из свих шаблона светског филма. И тачно је да смо, када смо покушавали да научимо како се прича прича, учили да морамо да пратимо људску судбину. То се није мењало од античког доба. Мењала се само форма, која је све — што би рекао Петер Хандке. Зато кажем: ’Ти си нам, Пуриша, све‘“, рекао је Кустурица.

Он је додао да се нада да ће Пуриша Ђорђевић „између свог 95. и 100. рођендана снимити бар још три, четири филма“.

© Sputnik / Александар МилачићВелики српски редитељ Пуриша Ђорђевић са својом наградом
Отворен 13. Кустендорф /видео/ - Sputnik Србија
Велики српски редитељ Пуриша Ђорђевић са својом наградом

Захваљујући на награди, Пуриша Ђорђевић је с публиком поделио тајну своје дуговечности:

„Сви ме питају зашто сам жив кад имам 95 година. А ја им одговарам: ’Ја сам сељачко дете и никада нисам јео воће‘.“

Публика је била у прилици да погледа и кратак видео-колаж састављен од кадрова из Пуришиних филмова.

Фестивалски програм „Савремене тенденције“ отворио је филм „Невидљиви живот“ бразилског редитеља Карима Ајнуза, који је добио награду у програму „Известан поглед“ на филмском фестивалу у Кану. Ајнуз након пројекције држи мајсторску радионицу за студенте и друге учеснике фестивала.

© Sputnik / Александар МилаћићЕмир Кустурица и Владан Вукосављевић фарбају црну мачку
Отворен 13. Кустендорф /видео/ - Sputnik Србија
Емир Кустурица и Владан Вукосављевић фарбају црну мачку

Финале прве фестивалске вечери је дочек Српске нове године, уз наступ руског поп-рок-фолк бенда „Хејтерс“.

Од младих аутора до великана седме уметности

У такмичарски програм 13. „Кустендорфа“ уврштен је 21 филм младих аутора из Кине, Румуније, Белорусије, Мађарске, Бугарске, Украјине, Швајцарске, Србије, Израела, Шпаније, Пољске, Ирана, Хрватске и Француске.

О добитницима фестивалских награда — Златног, Сребрног и Бронзаног јајета, одлучиваће међународни жири, у чијем су саставу италијански редитељ, писац и продуцент Паоло Вирци, француски писац и сценариста Тонино Бенаквиста и шаховски велемајстор Владислав Ткачов. Награду „Вилко Филач“ за најбољу фотографију доделиће Мишел Аматје из Француске.

© Sputnik / Александар МилачићМинистар културе Владан Вукосављевић на отварању 13. Кустендорфа
Отворен 13. Кустендорф /видео/ - Sputnik Србија
Министар културе Владан Вукосављевић на отварању 13. Кустендорфа

Програм „Савремене тенденције“ представиће и ове године најбоља остварења престижних европских филмских фестивала, међу којима су, поред остварења Карима Ајнуза, „Синоними“ Надава Лапида, који је освојио главну награду на филмском фестивалу у Берлину, „Језеро дивљих гусака“ кинеског редитеља Дијао Јинана и филм „Живети, певати“, чији је редитељ Џони Ма.

Програм обухвата и филмове „Син“, у режији Мехдија Барсаоуија, и „Умрећеш у двадесетој“ Амжада Абу Алала. Редитељи тих филмова ће одржати и мајсторске радионице.

Ретроспектива 13. „Кустендорфа“ посвећена је Пуриши Ђорђевићу, а током фестивала биће представљени и филмови младих редитеља: „А. С. (25)“ Милене Грујић, „Сви смо ми морнари“ Мигеле Анхеле Моулете и „Од сутра почињем да“ Ивана Марковића и Вуа Линфенга.

У музичком програму фестивала, поред „Хејтерса“, наступиће „Џамбо Агушеви оркестар“ из Северне Македоније, француско-румунско-пољски састав „Клик хир“, као и „Лав хантерс“ и „Дејан Петровић биг бенд“ из Србије.

Фестивал организује „Раста интернационал“, под покровитељством Министарства културе и информисања Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала