Путин и Меркелова разговарали телефоном о Либији

© AP Photo / Pavel GolovkinВладимир Путин и Ангела Меркел
Владимир Путин и Ангела Меркел - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел размотрили су у телефонском разговору резултате састанка сукобљених страна у Либији који је одржан у Москви.

До разговора је дошло на иницијативу немачке стране, наводи се у саопштењу Кремља.

Путин и Меркелова, који су се састали пре само два дана у Москви, разговарали су и о припремама за међународну конференцију о Либији која треба да буде одржана у Берлину.

Лидери Русије и Немачке разговарали су о Либији и у суботу током сусрета у Москви. Руски председник упозорио је тада да би ситуација у Либији могла негативно да утиче не само на тај регион, него и на целу Европу.

У данашњим преговорима у руској престоници учествовали су председник Владе националног јединства Фајез Сараџ и командант Либијске националне армије, генерал Халифа Хафтар, а пре тога одржани су и руско-турски преговори у формату „2+2“ (министри спољних послова и одбране) посвећени решавању ситуације у Либији.

По окончању састанка споразум о прекиду ватре је потписао Сараџ, док се очекује Хафтарова одлука.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оценио је да је постигнут одређени напредак на тим преговорима.

„Разматран је документ који ће омогућити да се конкретизују питања у вези с прекидом ватре. Прекид ватре је проглашен у поноћ, у недељу 12. јануара. Завршни документ је данас детаљно разматран. Он је био предмет озбиљних преговора. Можемо да саопштимо да је постигнут одређени напредак“, изјавио је Лавров.

Хафтар и председник Парламента у Тобруку Акил Салех сматрају да је тај документ позитиван.

Они су затражили додатно време, до јутра, да одлуче да ли ће га потписати.

Лавров се нада да ће њихова одлука бити позитивна.

Споразум о прекиду ватре у Либији предвиђа повлачење сукобљених снага, мораторијум на улазак турских трупа и међународну контролу поштовања споразума, јавила је телевизија „Ел Арабија“, позивајући се на своје изворе. Поштовање примирја ће истовремено надгледати УН и Русија.

Русија ће, као међународна страна, контролисати поштовање прекида ватре. Она ће у Либију послати инспекције које ће пратити ситуацију. Осим тога, поштовање споразума пратиће Уједињене нације. Под међународним надзором биће морске и копнене луке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала