Сукобљене либијске стране одржаће преговоре у Москви

© REUTERS / Hani AmaraПрипадник снага либијске Владе националног споразума током борби у предграђу Триполија
Припадник снага либијске Владе националног споразума током борби у предграђу Триполија - Sputnik Србија
Пратите нас
Командант Либијске националне армије (ЛНА) маршал Халифа Хафтар стигао је у недељу Москву, где ће се одржати његови преговори са премијером Владе националног споразума Либије Фајезом Сараџом, изјавио је извор Спутњика.

Према његовим речима, Сараџ ће стићи у Москву у понедељак.

Касније је извор у Министарству спољних послова Русије саопштио да ће Сараџ и Хафтар одржати преговоре у Москви уз учешће представника Русије и Турске.

Иницијатива о примирју

Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, позвали су на састанку у Истанбулу 8. јануара све стране либијског сукоба на прекид борбених дејстава од поноћи 12. јануара.

Одреди Халифе Хафтара у Либији  - Sputnik Србија
Либија: Армија генерала Хафтара објавила прекид ватре

Хафтар је поздравио ову иницијативу, али је обећао да ће наставити офанзиву на Триполи, коју његове снаге воде од априла прошле године.

Са друге стране, председник међународно признате Владе националног споразума Либије Фајез Сараџ такође је поздравио иницијативу о примирју, али ју је повезао са повлачењем јединица ЛНА.

У недељу увече су ЛНА и Влада националног споразума објавили о прекиду борбених дејстава од поноћи по локалном времену. Свака страна је обећала да ће одговорити на свако нарушавање примирја.

Криза у Либији

Након свргавања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. године у Либији је почела политичка криза. Тренутно је у земљи двовлашће. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства, на челу се Фајезом Сараџом, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније.

Власти источног дела земље раде независно од Триполија и сарађују са Либијском националном армијом, која води дуготрајан рат са милитантима. Уједињене нације предлажу да се на пролеће 2020. године у Либији одрже општи избори, чији би резултати требало да доведу до формирања легитимних и општепризнатих органа власти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала