Уводи се нови начин стимулације запослених у Србији

CC0 / Pixabay / Запослени
 Запослени  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Изменама и допунама Закона о привредним друштвима, усвојеним крајем прошле године, уводи се као нови финансијски инструмент право на стицање удела. То ће тим друштвима омогућити да стимулишу своје запослене, али и консултанте, као и инвеститоре.

Како кажу у Министарству привреде, овај начин стимулације до сада није постојао у Србији, а захваљујући томе, запослени ће имати право да стекну удео у друштву по повлашћеној цени, преноси Танјуг.

Тај модел је заступљен у развијеним тржишним економијама САД и државама Европске уније, где је пракса да се запослени у привредном друштву стимулишу да што боље обављају своје послове, тако што им се даје могућност да постану чланови тог друштва.

„Модел се нарочито показао као делотворан у индустрији информационих технологија, имајући у виду да та привредна друштва располажу ограниченим средствима у почетној фази пословања, па самим тим нису у могућности да квалитетном кадру дају велике плате“, наводе у Министарству.

„С друге стране, ова друштва имају велики потенцијал брзог раста, а с тим у вези и могућност да чланови друштва остваре прилично велики профит у случају продаје власничког удела који је стечен за релативно мали новац у почетној фази пословања“, истичу они.

Резервисаним сопственим уделом друштва сматра се удео који друштво бестеретно стиче од члана друштва, ради доделе права на стицање удела, стоји у образложењу закона. Друштво може имати више резервисаних сопствених удела, а проценат учешћа свих резервисаних сопствених удела у основном капиталу друштва не може бити већи од 40 одсто.

Финансијски инструмент — право на стицање удела региструје се у Централном регистру, депоу и клирингу хартија од вредности, при чему ће Централни регистар друштвима с ограниченом одговорношћу која издају овај финансијски инструмент омогућити непосредан приступ регистру без посредника, што их ослобађа трошкова плаћања брокера, наводе у Министарству привреде.

Измене Закона о привредним друштвима, чија примена почиње 1. априла, односе се на сва друштва са ограниченом одговорношћу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала