За судбину Либије пресудна одлука генерала Хафтара — одлуку ће обелоданити ујутру

© AP Photo / Ivan SekretarevГенерал Либијске националне армије Халифа Хафтар на састанку са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом у Москви
Генерал Либијске националне армије Халифа Хафтар на састанку са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Постигнут је одређени напредак на преговорима о Либији у Москви, рекао је шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров на конференцији за штампу са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом. Споразум о прекиду ватре је потписао председник Владе националног јединства Фајез Сараџ, док се очекује одлука генерала Халифе Хафтара.

„Разматран је документ који ће омогућити да се конкретизују питања у вези са прекидом ватре. Прекид ватре је проглашен у поноћ, у недељу 12. јануара, који је налази и у заједничком саопштењу које је донето 8. јануара у Истанбулу. Завршни документ је данас детаљно разматран. Он је био предмет озбиљних преговора. Можемо да саопштимо да је постигнут одређени прогрес“, изјавио је Лавров.

Министри спољних послова Турске и Русије, Мевлут Чавушоглу и Сергеј Лавров, на састанку у Москви - Sputnik Србија
У Москви почели руско-турски преговори о Либији

Представници неколико сукобљених страна у Либији је потписало завршни документ, а међу њима су председник Владе националног јединства Фајез Сараџ и председник Државног савета Халед Мишри.

„Маршал Хафтар, командант Либијске националне армије, и председник Парламента у Тобруку Акил Салех сматрају да је тај документ позитиван. Они су затражили додатно време, до јутра, да одлуче да ли ће га потписати. Надам се да ће та одлука бити позитивна“, додао је Лавров.

Споразум о прекиду ватре

Споразум о прекиду ватре у Либији предвиђа повлачење сукобљених снага, мораторијум на улазак турских трупа и међународну контролу поштовања споразума, јавила је телевизија „Ел Арабија“, позивајући се на своје изворе. Поштовање примирја ће истовремено надгледати УН и Русија.

Русија ће, као међународна страна, контролисати поштовање прекида ватре. Она ће у Либију послати инспекције које ће пратити ситуацију. Осим тога, поштовање споразума пратиће Уједињене нације. Под међународним надзором биће морске и копнене луке.

Осим тога, либијске стране треба да се договоре о решавању проблема искључиво политичким путем, поделу овлашћења и задатака између Владе националног споразума, Парламента на истоку земље и команданта армије Халифе Хафтара, а Либијској националној армији додељен је задатак борбе против тероризма и терористичких организација које ће ићи у координацији са председником Владе националног споразума.

Извори су указали на то да документ прописује међународну контролу над морским и копненим границама, а да ће Хафтарова армија имати задатак да обезбеђује нафтна и гасна поља.

У понедељак су у Москви одржани руско-турски преговори у формату „2+2“ (министара спољних послова и одбране) посвећени решавању ситуације у Либији. Касније су им се придружили представници сукобљених страна у Либији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала