Бугарска брани Турски ток од Америке: Ми се боримо за своје интересе

Пратите нас
Амерички став поводом изградње другог крака „Турског тока“ за Бугарску није нов — држава мора да се бори за сопствене интересе, изјавила је министарка спољних послова Екатерина Захариева Бугарској националној телевизији.

„Став САД о ’Северном току 2‘ и ’Турском току‘ или, како га називамо, ’Бугарском току‘ је јасан. Међутим, ми се водимо сопственим интересима, како нас не би заобишли на гасној карти. Интерес бугарских грађана је да они имају могућност да добијају гас из различитих извора. Други крак је врло важан за Бугарску, пошто, ако желиш да изградиш такав чвор, као што је гасни чвор ’Балкан‘, не сме се допустити да те заобиђе, не може се дозволити да се само плаћа за транзит“, изјавила је Захариева, додавши да је за државу важан и интерконектор са Грчком.

„Бугарска жели диверзификацију и руски гас је важан за државу“, изјавила је министарка.

„Управо зато се говори о различитим изворима (испорука гаса). Међутим, руски гас је важан за нас. То није нови став САД, међутим, ми се боримо за интересе Бугарске. Они су заиста у томе да ми имамо различите изворе“, навела је Захариева, додавши да Бугарска жели диверзификацију за рачун интерконектора са суседним државама — Србијом, Грчком и Румунијом.

Раније је заменик државног секретара САД Дејвид Хејли изразио забринутост да је „Турски ток“ руски инструмент утицаја у Европи који неће помоћи да се диверзификују испоруке гаса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала