Црне кутије из украјинског авиона послате на дешифровање у Кијев

© REUTERS / SOCIAL MEDIAСпасиоци на месту рушења украјинског авиона у предграђу Техерана
Спасиоци на месту рушења украјинског авиона у предграђу Техерана - Sputnik Србија
Пратите нас
Црне кутије украјинског авиона који се срушио у близини Техерана неће бити послате у Француску, већ ће их дешифровати у Украјини, саопштио је за Спутњик Француски биро за истрагу авионских катастрофа (БЕА).

Раније је портпарол Врховног суда Ирана Голамхусеин Есмаили на конференцији за медије рекао да су иранске власти послале на дешифровање у Француску црну кутију украјинског авиону који се срушио у близини Техерана.

„Не, то није истина. Не потврђујем ту информацију“, прокоментарисао је представник Француског бироа изјаву иранског званичника.

„План је остао исти: послати црну кутију у Украјину и тамо радити. Можда се план и променио, али, у сваком случају, кутије се не шаљу у Француску, то није тачно“, додао је представник БЕА.

Авион „Међународних авиолинија Украјине“, који је из Техерана летео за Кијев, срушио се убрзо након полетања са аеродрома у Техерану 8. јануара ујутру. Погинули су сви путници и чланови посаде, укупно 176 људи: 167 путника из Ирана, Украјине, Канаде, Немачке, Шведске и Авганистана, и девет чланова посаде.

У суботу 11. јануара иранска војска саопштила да је украјински „боинг“ оборен случајно, а да је крив људски фактор: авион је пролетео близу војног објекта Ирана и погрешно је виђен као „непријатељска мета“ — крстарећа ракета. Иран је напоменуо да је очекивао напад Сједињених Америчких Држава, због чега су системи за противваздушну одбрану земље били у пуној борбеној готовости.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала