Ердоган упозорава: Одржаћемо Хафтару лекцију уколико не престане са нападима

© AP Photo / Presidential Press ServiceПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Анкара намерава да одржи лекцију команданту Либијске националне армије Халифи Хафтару, уколико он не престане са војним активностима.
„Ништа нас неће зауставити да не одржимо Хафтару заслужену лекцију, ако не престане са нападима“, рекао је Ердоган.

Према речима Ердогана, преговори о Либији, који су одржани у Москви, били су продуктивни, упркос томе што Хафтар није пристао да потпише споразум о примирју.

„Прво је Хафтар рекао ’да‘, а затим ’не‘, и, нажалост, он је побегао из Москве, не потписавши (споразум). Наше колеге су потписале, ми смо свој део испунили, а остало је на господину Путину“, рекао је Ердоган.

Он је истакао да је, без обзира на то, спреман да учествује на конференцији о Либији у Берлину 19. новембра.

У Москви су у понедељак одржани међулибијски преговори у којима су учествовали представници Русије и Турске. Либијски извор упознат са ситуацијом саопштио је да је Хафтар напустио Москву, а да претходно није потписао споразум о примирју са Владом у Триполију Фајеза Сараџа. Министар спољних послова Владе Либије Мухамед ел Тахер Сијала изјавио је за Спутњик да је делегација Владе националног споразума потписала споразум, након чега је отишла у Истанбул.

Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао да је коначни документ на преговорима у Москви потписало неколико сукобљених либијских страна, али да је Хафтар затражио још времена.

Сукоб у Либији

Након свргавања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. године у Либији је почела политичка криза. Тренутно је у земљи двовлашће. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства на челу се Фајезом Сараџом, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније.

Власти источног дела земље раде независно од Триполија и сарађују са Либијском националном армијом, која води дуготрајан рат против милитаната.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала