Генерал Сулејмани ратовао против Срба у Босни, његови војници починили су најмонструозније злочине

© AP Photo / UNCREDITEDКасем Сулејмани
Касем Сулејмани - Sputnik Србија
Пратите нас
Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић за време грађанског рата у БиХ, као начелник Центра за безбедност Зенице, срео се са недавно убијеним иранским генералом Касемом Сулејманијем. Сулејмани је ратовао против Срба у БиХ, а његови припадници Иранске револуционарне гарде починили су најмонструозније злочине током рата.

„Џаферовић, који је познат по томе што је за време рата издавао и босанска документа припадницима злогласног одреда ’Ел муџахедин‘, сусрео се и био је у координацији са иранским генералом Сулејманијем, где год је требало да учествују припадници Иранске револуционарне гарде у нападима на српске положаје и злочинима над Србима“, тврде за „Вечерње новости“ дипломатски извори у Сарајеву.

„Где год је муслиманима потребна помоћ, ја сам ту“

Према наводима извора, Сулејмани, вођа елитног одреда Кудс Иранске револуционарне гарде, један од најмоћнијих људи Блиског истока који је недавно убијен у ваздушном нападу САД у Ираку, учествовао је и лично у грађанском рату у БиХ 1993. и 1994. године, када се и сусрео са Џаферовићем, а у мају 1992. године у такозваној Армији БиХ имао је 20 специјалаца иранске војске, који су нападали српске положаје.

Боравак у БиХ Сулејмани је образлагао својом познатом изреком: „Где год је муслиманима потребна помоћ, ја сам ту“.

Тако је Иранска револуционарна гарда, захваљујући генералу Сулејманију, била прва инострана паравојна формација која је почетком 1992. године доспела у БиХ и наредних ратних година чинила најмонструозније злочине над Србима, наводе „Новости“, преноси Танјуг.

„Сулејмани је био присутан у БиХ и када су муџахедини ликвидирали Србе одсецајући им главе, са чим је Џаферовић био упознат, али није предузео ништа да се починиоци тог гнусног чина приведу правди“, тврде извори листа.

Током рата Сулејмани је у БиХ, како тврде дипломатски извори, дошао као и остали припадници Иранске револуционарне гарде, преко луке Плоче, а били су стационирани у Какњу, Високом, Травнику, Зеници, Фојници и на Игману.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала