Генерал Хафтар напустио Москву без потписаног споразума — у Триполију настављене борбе

© AFP 2023 / MAHMUD TURKIAПрипадници снага либијске Владе националног споразума пуцају на снаге Халифе Хафтара у близини аеродрома у Триполију
Припадници снага либијске Владе националног споразума пуцају на снаге Халифе Хафтара у близини аеродрома у Триполију - Sputnik Србија
Пратите нас
Командант Либијске националне армије, генерал Халифа Хафтар напустио је Москву, а да није потписао споразум о прекиду ватре, сазнаје Спутњик из неименованих либијских извора.

„Маршал Хафтар је напустио Москву. Споразум није потписао“, рекао је тај извор Спутњика.

„Ел Арабија“ јавља да су оружани сукоби већ настављени на југу Триполија.

Арапски портала „Ел Васат“, који се позива на очевице, саопштио је да се артиљеријске канонаде чују у јужним предграђима престонице Либије, у подручју Салахадин и Ајн Зара.

У данашњим преговорима у руској престоници учествовали су председник Владе националног јединства Фајез Сараџ и командант Либијске националне армије, генерал Халифа Хафтар, а пре тога одржани су и руско-турски преговори у формату „2+2“ (министри спољних послова и одбране) посвећени решавању ситуације у Либији.

По окончању састанка споразум о прекиду ватре потписао је Сараџ, док је Хафтар тражио да размисли до сутра.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оценио је да је постигнут одређени напредак на тим преговорима.

„Разматран је документ који ће омогућити да се конкретизују питања у вези с прекидом ватре. Прекид ватре је проглашен у поноћ, у недељу 12. јануара. Завршни документ је данас детаљно разматран. Он је био предмет озбиљних преговора. Можемо да саопштимо да је постигнут одређени напредак“, изјавио је Лавров.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала