Кинески извоз и увоз премашили очекивања

© AFP 2023 / STRСвежњеви јуана у банци у Кини
Свежњеви јуана у банци у Кини - Sputnik Србија
Пратите нас
Кинески извоз и увоз, деноминовани у доларима, забележили су у децембру 2019. године раст и надмашили прогнозе економиста, известио је Ројтерс.

Позивајући се на податке Опште управе царина Кине, британска агенција пише да је кинески извоз у децембру, у доларском износу, порастао за 7,6 одсто након новембарског пада од 1,3 одсто. Увоз је, с друге стране, скочио за 16,3 одсто у односу на исти месец годину раније.

Економисти које је анкетирао Ројтерс очекивали су пораст извоза у доларима од 3,2 одсто, а увоза за 9,6 одсто.

Децембарски спољнотрговински дефицит Кине износио је 46,79 милијарди долара, наспрам очекиваних 48 милијарди долара.

Бољи спољнотрговински показатељи од очекиваних су „више резултата базног и ценовног фактора него текућег јачања“, оцењују Џулијан Еванс Причард и Мартин Расмусен, економисти „Капитал економикса“, алудирајући на веће увозне цене.

Кинески трговински суфицит са Сједињеним Америчким Државама је у децембру износио 23,18 милијарди долара, спустивши се благо са новембарског нивоа од 24,6 милијарди долара.

Током целе прошле године, Кина је у робној размени са САД, према рачуници Ројтерса, остварила суфицит од 295,8 милијарди долара, што је пад у односу на 323,33 милијарде долара забележених 2018. године.

Царина је саопштила да је укупна трговина Кине са Сједињеним Државама пала за 14,6 одсто прошле године, при чему је извоз опао за 12,5, а увоз за 20,9 одсто, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала