Крећу се по ноћи као по дану: Српски војници и борбена возила спремни за будућност /видео, фото/

© Фото : Министарство одбранеВојник Војске Србије
Војник Војске Србије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић су у Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци“ присуствовали конструкционим испитивањима модернизованог борбеног возила пешадије БВП М-80А и гађању у ноћним условима.

Према речима министра Вулина — модерна војска и модеран војник морају да буду у стању да извршавају све своје задатке и по дану и по ноћи, без обзира на временске услове.

„Војска Србије ради бројне модернизације и бројна унапређења постојеће технике, али и усваја нове технологије и нове способности, како би могла да одговори најсложенијим борбеним задацима. Могли смо да видимо да војник који је опремљен термовизијом, војник који је опремљен појачивачем слике, да борбено возило пешадије које је опремљено термовизијским камерама и новим топовима, јесте борбено возило будућности и опрема коју ће носити војник будућности. Ово мора да постане део свакодневице наших војника, овакви нишани, опрема, заштита и борбена возила, јер само тако ћемо моћи да се носимо са свим изазовима 21. века“, нагласио је Вулин.

„Војске се разликују и по томе која је у стању да ратује 24 часа и по свим временским условима, а која то није у стању — неће моћи да одбрани ни своју земљу ни свој суверенитет“, истакао је министар одбране

„И зато Војска Србије и сваки њен припадник ће морати да буду опремљени и обучени и да буду у стању да одговоре на баш сваки изазов. Ми смо показали да смо то већ у стању, добрим делом из домаће памети и домаћих инжињерских решења, а оно што не можемо да направимо — купићемо, али наш војник ће имати најсавременију и најбољу опрему. Оно што може новцем да се купи, није скупо ако ће сачувати живот нашег војника и ако ће сачувати суверенитет наше Србије“, поручио је Вулин.

Према речима помоћника министра за материјалне ресурсе доктора Ненада Милорадовића — приказано је гађање у оквиру конструкторских испитивања оптоелектронског нишанског осматрачког система на прототипу борбеног возила пешадије БВП М-80АБ1 и, паралелно са тиме, припадника пешадије који су опремљени најновијом генерацијом оптоелектронских нишана, од којих је део уведен у Војску Србије прошле године, а део је управо на испитивању.

© Фото : Министарство одбранеИспитивање модернизованог борбеног возила пешадије БВП М-80А у ноћним условима
Крећу се по ноћи као по дану: Српски војници и борбена возила спремни за будућност /видео, фото/ - Sputnik Србија
Испитивање модернизованог борбеног возила пешадије БВП М-80А у ноћним условима

„У претходних неколико дана, колико траје ово конструкторско испитивање, имали смо различите временске прилике, а имали смо и најсложеније могуће услове када је реч о оптоелектронским средствима која смо овде тестирали“, нагласио је Милорадовић.

Како је истакао — све је то посматрано одговарајућим оптоелектронским системима, па је и у најнеповољнијим условима могло да буде извршено опитовање тих средстава.

„Задовољни смо резултатима, а наравно и да постоји још ствари које треба да се дораде. Они уређаји који су већ уведени у наоружање оправдавају и задовољавају све што је потребно, а и уређаји који су тренутно на опитовању ће, по свему судећи, успешно завршити испитивање, након чега ће се ићи на масовније опремање пешадијских јединица“, нагласио је Милорадовић.

© Фото : Министарство одбранеВојска Србије ради бројне модернизације
Крећу се по ноћи као по дану: Српски војници и борбена возила спремни за будућност /видео, фото/ - Sputnik Србија
Војска Србије ради бројне модернизације

Каже да се ускоро очекује и завршетак конструкторских испитивања и прелазак на завршна испитивања прототипа борбеног возила пешадије.

Директор „Телеоптик-Жироскопи“ Милан Настић истакао је да је приказ у „Никинцима“ била прилика да се посматра модернизовани БВП, а „Телеоптик-Жироскопи“ је учествовао у изради електронске справе, како би се повећале борбене могућности тог возила.

„Учествовали смо и са нашим термалним нишанима ’Игл 60‘ и ’Игл 70‘, а гађања су успешно изведена. Надамо се да је ово велики допринос за нашу Војску и велики подстицај ’Телеоптик-Жироскопу‘, што смо имали могућност да учествујемо у опремању наше војске и повећању њене борбене готовости“, нагласио је Настић.

© Фото : Министарство одбранеМнистар одбране Александар Вулин посматра вежбу у Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци“
Крећу се по ноћи као по дану: Српски војници и борбена возила спремни за будућност /видео, фото/ - Sputnik Србија
Мнистар одбране Александар Вулин посматра вежбу у Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци“

Према речима командира Специјалне опитне посаде Војнотехничког института заставника Давора Јањетовића — извршено је гађање из модернизованог оклопног борбеног возила пешадије са новом куполом и нишанским справама.

„Нишанска справа има термовизијску камеру која нам омогућава да у ноћним условима успешно изведемо гађања“, истакао је Јањетовић и додао да је успешно изведено гађање из митраљеза ПКТ 7,62 мм на даљини од 500 метара.

Међу припадницима Војске Србије који су данас извршили гађање из 5,56 мм био је и десетар Слађан Бањац из Друге бригаде копнене војске.

„Имао сам прилику да извршим опитно гађање циљева на даљинама од 100, 200 и 300 метара из аутоматске пушке 5,56 мм која се показала одлично“, рекао је Бањац, наводећи да је приликом гађања користио оптички нишан СОВА 4 и да је успешно погодио све мете.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала