Москва: Хафтару потребна два дана за разматрање споразума о примирју

© AFP 2023 / ABDULLAH DOMAХалифа Хафтар
Халифа Хафтар - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране Русије је саопштило да је Хафтар позитивно прихватио коначну одлуку састанка о Либији у Москви, али је рекао да су му потребна два дана како би о одлуци поразговарао са лидерима племена која подржавају Либијску националну армију.

„Командант Либијске националне армије Халифа Хафтар позитивно је оценио коначну одлуку састанка у Москви, али је пре потписивања тражио два дана како би поразговарао о документу са лидерима племена која подржавају Либијску националну армију“, наводи се у саопштењу Министарства.

Такође се наводи да је главни резултат преговора у Москви постизање споразума сукобљених страна о прекиду војних дејстава на неодређено време, што ствара повољнију атмосферу за одржавање конференције о Либији у Берлину.

У Москви су у понедељак одржани међулибијски преговори у којима су учествовали представници Русије и Турске. Либијски извор упознат са ситуацијом саопштио је да је Хафтар напустио Москву, а да претходно није потписао споразум о примирју са Владом у Триполију Фајеза Сараџа. Министар спољних послова Владе Либије Мухамед ел Тахер Сијала изјавио је за Спутњик да је делегација Владе националног споразума потписала споразум, након чега је отишла у Истанбул.

Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао да је коначни документ на преговорима у Москви потписало неколико сукобљених либијских страна, али да је Хафтар затражио још времена за доношење коначне одлуке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала