Руски посланик: Пољска треба да се извини Јеврејима због холокауста

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаВјачеслав Володин
Вјачеслав Володин  - Sputnik Србија
Пратите нас
Руководство Пољске треба да се извини за антисемитска расположења у друштву и стварање основе за геноцид и Холокауст уочи Другог светског рата, рекао је председник Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Вјачеслав Володин.

На заседању пролећне сесије Државне думе он је истакао да је нацистичка Немачка на територији Пољске истребила више од три милиона Јевреја, истакавши да је та бројка застрашујућа.

„У Пољској су уништили највећи део јеврејског народа у целој Европи. И то није случајно, јер је управо у Пољској било размештено на стотине концентрационих логора, логора смрти, где су се циљано истребљивали Јевреји, Словени, ратни заробљеници других националности. Томе је у великој мери допринела атмосфера у Пољској пре рата, као и став руководства те земље, које је подстицало антисемитско расположење у друштву и стварало основу за геноцид и Холокауст. Данашње пољско руководство због тога треба да се извини Јеврејима и целом свету“, истакао је Володин.

Он је такође обелоданио податке Министарства одбране Русије о губицима совјетске војске приликом ослобођења Пољске.

„У ослобађању Пољске је учествовало 3.246.000 совјетских војника и официра и око 80.000 војника и официра прве армије пољске војске“, истакао је Володин.

Он је истакао да је Совјетски Савез, упркос тешким временима, обнављао пољске железнице које су разрушене у рату.

Према подацима Володина, за то је у периоду од 1944. до 1945. издвојено око 40 милијарди рубаља по данашњем курсу.

„Пре него што иступе са изјавама, руководство Пољске треба да зна каквом ценом је плаћена слобода пољског народа. Ценом живота пола милиона совјетских војника и официра. А колико их је још касније умрло од рањавања?“, констатује Володин.

Научити напамет Рузвелтове речи

Он је апеловао на политичаре у Пољској да се упознају са речима бившег америчког председника Франклина Рузвелта о доприносу совјетских снага у борби против нацистичке Немачке.

Володин је цитирао Рузвелта који је 1942. године рекао да је на европском фронту најважнији догађај био контранапад руске војске против моћне немачке војске.

Руска војска је уништила и наставља да уништава више људства, летелица, тенкова и топова нашег заједничког непријатеља, него сви остали заједно“, цитирао је Володин Рузвелта.

Председник Државне думе је додао да земље које мењају историју, укључујући и Пољску, треба да науче напамет Рузвелтове речи.

Председник Пољске Анджеј Дуда одбио је да учествује на Светском форуму о сећању на Холокауст, јер ће том догађају присуствовати председник Русије Владимир Путин, саопштила је „Газета виборшча“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала